Una jornada cercarà alternatives a les contencions de persones amb malalties mentals

Les ponències i reflexions se celebraran dimarts vinent al matí a l'Edifici del Coneixement de l'Hospital General de Granollers

Societat

Cartell de la jornada sobre les alternatives a les contencions mecàniques en l'àmbit psiquiàtric
Cartell de la jornada sobre les alternatives a les contencions mecàniques en l'àmbit psiquiàtric

El debat sobre les contencions mecàniques en l'àmbit psiquiàtric s'ha posat sobre la taula sovint per entitats en defensa dels drets humans i associacions de persones malaltes i familiars, com és el cas de la vallesana Daruma. Per cercar alternatives a aquesta pràctica controvertida, Daruma, El Far, SMC ActivaMent, Benito Menni, l'Institut Català de la Salut i l'Ajuntament de Granollers han organitzat una jornada el proper dimarts, a partir de les 9 h, a l'Edifici del Coneixement de l'Hospital General de Granollers.

La jornada Contencions mecàniques dins l'àmbit psiquiàtric. Hi ha alternatives? s'obrirà amb una presentació a càrrec de l'alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell; la regidora de Salut, M. del Mar Sánchez; la coordinadora de la Taula de Salut Mental, Isabel Alcalde, i la membre de la Comissió Antiestigma, Marta Jover.

Seguidament (9.15 h), la vocal d'investigació a ActivaMent, becària al departament de Psicologia Social de la UAB i membre dels grups de recerca Lis i Des-Sujectant de la mateixa universitat, Beatriz Pérez, oferirà la ponència Drets en salut mental, acompanyada de persones que explicaran en primera persona experiències relacionades amb l'ús de contencions.

Després d'una pausa per esmorzar, a les 11 h, la cap d'àrea de Salut Mental de Granollers i coordinadora de la unitat d'aguts i de recuperació en salut mental, Belén Gías, impartirà la xerrada Quina és la realitat sobre contencions a Granollers?. Tot seguit, s'encetarà l'exposició de casos pràctics de models alternatius, com el programa Safewards, a càrrec del supervisor d'infermeria del CASM Benito Menni, Blas Blánquez; i la proposta Contenció Zero, a càrrec de l'infermer especialista en salut mental i supervisor de les unitats d'aguts i subaguts de Sant Joan de Déu, Jesús Portos. També s'obrirà un diàleg entre la treballadora social Elena Bolancer –postgraduada en Salut Mental i Intervencions Psicològiques amb Immigrants, Refugiats i Minories– i el psiquiatre i terapeuta grupal Jordi Marfà.

A les 12.15 h, la Comissió Antiestigma dinamitzarà una sessió de reflexions dels assistents en grups de treball, que a les 13 h presentaran les seves conclusions.

Edicions locals