L'Anònims recorda els 30 anys de l'Operació Garzón amb un debat amb independentistes represaliats

A la xerrada de dissabte, a les 18 h, hi participaran Ramon Piqué, Lluís Quintana i Blanca Serra

Societat, Política

La caràtula del documental publicat en el 20è aniversari de l'Operació Garzón
La caràtula del documental publicat en el 20è aniversari de l'Operació Garzón

A l'entorn dels Jocs Olímpics de Barcelona, ara fa 30 anys, el jutge Baltasar Garzón va dirigir una operació policial que va implicar la detenció de 45 persones vinculades a l'independentisme català a qui acusava de pertinença a Terra Lliure. D'aquestes, prop de la meitat van denunciar tortures per part de la Guàrdia Civil, que el jutge no va voler investigar mai –el Tribunal Europeu de Drets Humans el va acabar condemnant per no haver obert cap investigació–. El restaurant llibreria Anònims de Granollers recordarà l'Operació Garzón, dissabte (18 h), amb tres independentistes represaliats, el granollerí Lluís Quintana, Ramon Piqué i Blanca Serra.

Serra, fundadora del PSAN, va denunciar patir tortures anys abans, a principis dels 80, a la comissaria de Via Laietana i a Madrid, on va ser traslladada per presumpta vinculació amb Terra Lliure, per la qual cosa se li va aplicar la llei antiterrorista. La històrica de l'independentisme català també va passar per la presó en ser detinguda quan duia una pancarta que deia Independència en una manifestació contra la LOAPA.

Ramon Piqué, ara president de l'associació Memòria contra la Tortura, va ser detingut en el marc de l'Operació Garzón el 6 de juliol de 1992 i traslladat a Madrid on va ser torturat com a presumpte col·laborador de Terra Lliure. Era membre dels Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans i del Moviment de Defensa de la Terra.

Lluís Quintana va pertànyer al segon grup de detinguts de l'operació, al setembre, després de les Olimpíades. També explica que va ser torturat físicament i psicològicament durant els interrogatoris de la Guàrdia Civil l'any 1992, i que li ha comportat seqüeles en el seu estat de salut.

Edicions locals