Neix una entitat per donar suport a les famílies de persones amb autisme

TEA Vallès Oriental es presentarà divendres al vespre en una xerrada a l'Espai Can Prat de les Franqueses

Societat

Neix una entitat per donar suport a les famílies de persones amb autisme
Neix una entitat per donar suport a les famílies de persones amb autisme

La Yolanda Moral i la Gemma Pérez són dues mares de les Franqueses i Granollers que han començat a impulsar l’entitat TEA Vallès Oriental, una associació que vol donar suport a famílies i persones amb autisme del territori, garantir els seus drets i oferir serveis de qualitat. Totes dues tenen fills amb trastorn d’espectre autista, de 12 i 8 anys respectivament, i van coincidir formant part de la xarxa de salut mental del Vallès Oriental.

La seva experiència, i la dificultat de trobar recursos i suport a prop, les ha motivat a impulsar una entitat sense ànim de lucre integrada per les mateixes famílies, que serveixi de grup d’ajuda mútua. “Molt sovint, les inquietuds i els patiments que tenim les famílies no els podem compartir ni amb les persones més pròximes, perquè elles no viuen la nostra realitat”, diu la Yolanda.

Per això s’han proposat crear un espai d’atenció directa a les famílies, que abordi tant el moment del diagnòstic com les pors o incerteses que venen després. També generar espais de respir per a les famílies i ajudar-les en la tramitació de papers i la difusió de recursos. “Estem cansades que sempre ens diguin que no hi ha recursos per atendre les persones amb autisme; si no n’hi ha, mirem de crear-los nosaltres”, diu la Yolanda.

Les dues impulsores de TEA Vallès Oriental valoren molt positivament les organitzacions de la comarca que, com Autisme la Garriga, tracten les persones amb aquests trastorns. “Ja hi ha entitats de suport, amb centres terapèutics molt útils, però no estan integrades per les famílies ni se centren en els grups d’ajuda mútua que tant necessitem”, insisteixen. “El primer pas serà constituir l’entitat i detectar les necessitats que hi ha al territori, quines famílies volen rebre servei i quines volen participar-hi activament”.

L’entitat prendrà com a model algunes entitats que ja funcionen en altres comarques, com el Garraf, però “cada territori té les seves necessitats i per això ens cal un model propi i més pròxim”. I afegeixen: “Volem oferir un servei en primera persona, útil i de qualitat, perquè sabem què hem viscut i com es pot afrontar”.

Un altre objectiu de la nova entitat és també donar visibilitat a l’autisme i fer que aquestes persones puguin participar de la quotidianitat i del màxim d’activitats de la societat. “Per exemple, que a les fires hi hagi franges sense música o sense llums, perquè siguin un espai inclusiu”. I conclouen: “Tenim moltes ganes de reivindicar; els nostres fills són ciutadans de ple dret i la societat sovint vulnera els seus drets. Per això les famílies hi estem al darrere”.

La xerrada de presentació serà aquest divendres, a les 19 h, a l’Espai Can Prat de Corró d’Avall.

Edicions locals