Una cinquantena de restaurants ajudaran a desmuntar estigmes vers les malalties mentals

El Gremi d'Hostaleria del Vallès Oriental se suma als actes organitzats per la Taula de Salut Mental de Granollers i comarca

Societat

Presentació del programa a l'entorn del Dia de la Salut Mental, al restaurant El Gato Verde del Teatre Auditori de Granollers
Presentació del programa a l'entorn del Dia de la Salut Mental, al restaurant El Gato Verde del Teatre Auditori de Granollers

Com a mínim, una cinquantena de restaurants de Granollers i el conjunt del Vallès Oriental s'han sumat, a través del Gremi d'Hostaleria, a la campanya No t'ho empassis, per combatre l'estigma vers la salut mental. La iniciativa, que es desenvoluparà a l'octubre, s'emmarca en el programa d'activitats del Dia de la Salut Mental, que organitza la Taula de Salut Mental, que aplega 33 entitats del Vallès Oriental.

Aquesta és una de les principals novetats del programa d'enguany, que també incorpora aquest dimarts la jornada Contencions mecàniques dins l'àmbit psiquiàtric. Hi ha alternatives? a l'edifici del Coneixement de l'Hospital de Granollers, per a la qual hi ha més de 125 inscrits, indicava la coordinadora de la Taula i secretària de l'entitat Daruma, Isabel Alcalde. De fet, les places presencials s'han exhaurit, però queda l'opció de seguir la jornada en línia, prèvia inscripció.

La commemoració del Dia de la Salut Mental inclourà també algunes de les activitats ja consolidades, com la Caminada per la Salut Mental, el diumenge 16 d'octubre –també n'hi haurà una a la Garriga el 30 d'octubre–.; l'exposició de cartells dei Dia Mundial de la Salut Mental, del 10 al 18 d'octubre a la Biblioteca Can Pedrals, i una programació especial de Ràdio Granollers durant tota la setmana a partir del dilluns dia 10.

Les activitats es completaran amb el teatre adreçat a l'alumnat de 3r i 4t de Primària, dilluns 10 a la Sala Tarafa, en què un grup de l'Hospitalet, a través de titelles, explicarà com són algunes de les malalties mentals existents. Dimartss 11 (17.30 h) també hi haurà la taula rodona al Museu de Ciències Naturals Donem veu a les addiccions, així com a partir de dilluns vinent i fins al 21 d'octubre, la plaça de la Corona acollirà el projecte expositiu de sensibilització Pots mirar sense jutjar?.

Visibilitzar a taula

El president del Gremi d'Hostaleria del Vallès Oriental, David Vázquez, explicava que els establiments participants a la campanya No t'ho empassis actuaran "com a punt d'informació per a les persones que, com jo, no coneixem quasi res de les malalties mentals", i assegurava que, en pròximes edicions, el Gremi voldrà ser "més actiu" en el Dia de la Salut Mental.

La campanya, ideada a la Taula de Salut Mental de l'Urgell-Segarra, consisteix en uns elements informatius que es posaran a les taules i que detallen cinc estigmes i quina és la realitat. Per exemple, s'exposa el fals estigma que "les persones amb problemes de salut mental són violentes", i s'indica que en realitat "una persona amb trastorn mental té les mateixes probabilitats de presentar episodis de violència que qualsevol altra. En canvi, sí que té més probabilitats de ser víctima de violència i altres delictes".

Aquests elements de les taules també inclouen un QR amb més informació sobre la salut mental, i un altre QR per participar en el sorteig d'un àpat per a dues persones en un restaurant del Gremi.

Edicions locals