"Tinc por que Amazon destrueixi un tros de la meva vida i del meu treball"

La fotògrafa Lurdes R. Basolí està vivint un calvari davant la impossibilitat de recuperar els seus negatius, que han acabat per error a un magatzem de la multinacional

Cultura, Societat

La caixa amb els 16 rodets fotogràfics que Lurdes R. Basolí tracta de recuperar
La caixa amb els 16 rodets fotogràfics que Lurdes R. Basolí tracta de recuperar | L. B.

Aquests dies ha transcendit la peripècia que està patint la fotògrafa documentalista i editora Lurdes R. Basolí, resident a Roca Umbert. Fa unes setmanes va deixar a la recepció del CTUG —l'espai on se centralitza tota la paqueteria de Roca Umbert— una caixa amb 16 rodets fotogràfics que havien d'anar a un laboratori de revelatge. Era material en analògic que comprenia fotografies professionals i personals, d'ella i del seu company, des de començaments d'estiu fins ara.

A causa d'un error humà, quan un missatger d'Amazon hi va anar per una devolució d'una altra persona, es va endur el seu paquet per equivocació. Des d'aleshores Basolí està tractant de localitzar-lo i gestionar-ne la devolució, sense èxit. "Quan vaig saber que estava a Amazon em vaig posar a plorar, perquè entenia que el paquet, que és tan important per a mi, havia entrat en un forat negre", manifestava divendres, en una entrevista per a la Cadena SER.

De seguida la companyia va obrir una incidència, però en el moment de redactar aquesta informació encara continua sense una resposta efectiva. Basolí ha pogut saber que el paquet es troba a un centre logístic d'Amazon a San Fernando de Henares (Madrid), amb una superfície equivalent a diversos camps de futbol i amb el qual no es pot contactar directament.

La situació de neguit va empitjorar quan, per boca d'un operador telefònic de la companyia a Costa Rica, la van informar de la possibilitat que el paquet pugui ser destruït. "El que m'horroritza i em té molt esparverada és que he esbrinat que Amazon té una cosa anomenada punt destroy, en el qual els paquets que no coincideixen amb el contingut es rebutgen". Investigant sobre això, Basolí ha descobert que cada dia Amazon elimina tràilers sencers amb articles retornats, incloent-hi electrodomèstics nous, menjar i tota mena de productes. Pel que sembla, a la multinacional li surt més a compte destruir articles que no pas emmagatzemar-los. Per la fotògrafa "això té un punt tràgicament poètic. Una cosa tan plena de vida i d'amor com és aquesta capseta amb 16 rodets ha anat a parar a la gola del llop, el capitalisme en la seva expressió més salvatge".

"Twitter, fes la teva màgia"

Basolí ha decidit explicar el cas a través dels seus comptes de Twitter i Instagram, on ja està tenint repercussió. "Porto uns dies infernals. Anímicament, això és una muntanya russa, perquè comences a rebre informacions que es mouen entre l'esperança i la desolació", confessa Basolí.

Ara la situació ha entrat en un compàs d'espera. "He deixat la meva feina de banda i estic movent cel i terra i fent tot el possible per recuperar els negatius. He obert moltes vies, però si veig que no es mou res en les pròximes hores, alguna cosa faré. No ho he concretat, però tinc idees de com seguir". La situació ha adquirit tints encara més surrealistes quan Basolí ha sabut que no pot tenir accés a l'immens magatzem Mad4 de San Fernando de Henares com a particular, però sí a través d'un tour que Amazon organitza tres dies a la setmana. "Puc entrar dins un grup turístic. De fet, estic a punt de reservar hora per dimarts que ve", adverteix la fotògrafa. "Podria anar-hi i intentar alguna acció desesperada, però el que desitjo és que aquestes vies que s'han obert obliguin Amazon a parar màquines i que busquin el paquet, perquè no hi ha una altra manera de trobar-lo. Només ho poden fer ells".

A les xarxes socials s'ha creat un fil a través del qual persones que han viscut la mateixa situació s'han solidaritzat amb ella i des d'aquest altaveu social estan pressionant per provocar una reacció a Amazon. Basolí explica que "de cop i volta m'he vist amb un esperit de lluita contra aquesta injustícia. No és només ja pels meus rodets, m'he adonat que la denúncia és major perquè m'han arribat casos de companys desconeguts que els ha passat el mateix i, tret d'un cas, no han aconseguit que els hi retornessin. M'han dit que me n'oblidi, però no puc fer-ho".

Edicions locals