El 2023 serà l'Any Abelló, per commemorar el centenari del pintor molletà

La celebració anirà del 26 de desembre del 2022 (dia del centenari) al 25 de desembre del 2023 (quan es compliran 15 anys de la seva mort)

Cultura

El plenari de Mollet del Vallès va aprovar dijous per unanimitat declarar el 2023 Any Joan Abelló, per commemorar així el centenari del naixement del pintor i col·leccionista molletà. La celebració, que anirà farcida d'actes i mostres diverses, s'allargarà des del 26 de desembre del 2022 (dia en què es compleixen els 100 anys del seu naixement) fins al 25 de desembre del 2023 (quan es compliran 15 anys de la seva mort).

La regidora de Cultura, Mercè Pérez, exposava en la sessió plenària que amb aquesta declaració “la ciutat vol posar en valor l'energia, la intuïció i la curiositat que defineixen en Joan Abelló com un dels personatges més emblemàtics del panorama artístic de la segona meitat del segle XX”.

Per a Pérez, aquesta és “una gran oportunitat per difondre la figura, l'obra i la col·lecció de Joan Abelló”, així com tot el seu extens llegat que ha deixat a la capital baixvallesana principalment encarnat en el Museu Abelló i la Casa del Pintor. La regidora també deia sobre l'homenatjat: “Sempre que tenia ocasió, en Joan Abelló reivindicava els seus orígens molletans, arribant a definir-se com el pintor de Mollet. Aquesta estima cap a la seva població natal va quedar palesa amb la seva intenció de fer un museu a la nostra ciutat, un objectiu ambiciós, que va arrossegar durant bona part de la seva vida fins que el va veure realitzat”.

Aquest punt de l'ordre del dia va comptar amb el suport de tot el consistori. No obstant això, diversos partits de l'oposició van demanar aprofitar l'ocasió per fer conèixer a la ciutadania encara més tot el patrimoni que l'Abelló hi va deixar.

D'una banda, Joan Daví (Junts per Mollet) demanava que es valorés la gratuïtat de les entrades al llarg de l'Any Abelló i també instava a què el Museu compti amb "el pressupost suficient". Mari Carmen Moya (Mollet en Comú) focalitzava el seu discurs en difondre tant com sigui possible les activitats del Museu, i que se n'informi "a cada cantonada dels barris, en tots els centres cívics i a les escoles". Per part d'Ara Mollet ERC MES, Oriol López desitjava que la commemoració serveixi perquè en Joan Abelló "sigui més conegut a casa nostra, i perquè Mollet i Abelló siguin encara més coneguts a fora".

Edicions locals