El Panoràmic proposa experiències de creació i defensa del territori
El festival de fotografia, audiovisual i nous llenguatges creatius desplega un ampli programa d'activitats, amb rutes i debats
El festival Panoràmic enceta novembre amb un bon nombre d’activitats i propostes, en paral·lel a les nombroses exposicions que ja estan en marxa.
Avui, dijous (de 17 a 20 h), el Gra serà l’escenari de la projecció De festival en festival, una secció en la qual diversos curadors internacionals presenten creadors dels seus respectius països que treballen en l’àmbit de la imatge. Els projectes es mostren en el marc d’un visionat col·lectiu a diversos agents catalans del sector, a fi d’incentivar els intercanvis entre Catalunya i els països convidats. En aquesta edició els comissaris convidats provenen de França, Itàlia, Sèrbia, Mèxic i Colòmbia.
Amb relació a les exposicions, dissabte (10 h) el fotògraf Txema Salvans impartirà el taller La fotografia com a excusa, seguit d’una visita comentada a la seva mostra Un domingo cualquiera, que es pot veure al Museu. En aquesta trobada compartirà les decisions estètiques i conceptuals amb les quals construeix els seus projectes, com Nice to meet you, My Kingdom, The Waiting Game i Perfect Day. L’activitat requereix inscripció prèvia, que es pot formalitzar a través del web del festival.
També dissabte (de 10.30 a 13.30 h) es farà una visita a l’espai rural de Gallecs, una activitat paral·lela al laboratori de recerca col·laborativa Rastrejant el paisatge que coordina l’artista, investigadora, i educadora Eva Marín. La sortida consistirà en un recorregut per explorar l’espai natural, patrimonial i agrícola i també inclourà un encontre amb representants de la Plataforma en Defensa de Gallecs per tal de poder profunditzar en la tasca que han portat a terme des de la seva fundació i en les amenaces urbanístiques que encara pateix aquell entorn. El punt de sortida s’ha fixat a l'aparcament de Roca Umbert a les 9.45 h, amb l’objectiu de compartir vehicles.
Els responsables del Panoràmic han dissenyat cinc rutes diferenciades per descobrir els continguts del festival des de diferents punts de vista. Diumenge (11 h) es desplegarà la segona, que proposa acostar-se a Roca Umbert i fer un itinerari per les propostes expositives dels suïssos Jojakim Cortis i Adrian Sonderegger (Icons), el projecte de l’artista de Lliçà d’Amunt Jaume Parera realitzat amb els fons de l’Arxiu de Granollers (HiperCongost), la mostra de fotollibres (Somos casi por completo polvo de estrellas) i l’exposició de la vídeoartista suïssa Ursula Biemann (Forest Mind), entre d’altres. La passejada acabarà amb una tertúlia al bar de Roca Umbert, amb alguns dels creadors i comissaris participants. Les entrades per aquesta activitat es poden adquirir a través del web del festival.
També com a activitat paral·lela al laboratori de recerca col·laborativa Rastrejant el paisatge, dilluns (18.30 h) l’investigador cultural, escriptor, curador i docent Christian Alonso –també director del Centre d’Art La Panera de Lleida i professor d’Història i Teoria de l’Art a la Universitat de Lleida–, impartirà la xerrada Polítiques del sòl: una recerca curatorial sobre l’extractivisme socio-natural al territori del Vallès a l’Espai d’Arts de Roca Umbert.
A les exposicions del Panoràmic dilluns (19 h) s’hi sumarà la mostra Granollers en canvi a la Biblioteca Roca Umbert, una exposició de l'Associació Fotogràfica Jaume Oller que presenta la capital vallesana com una ciutat en contínua evolució. Les imatges obtingudes pels membres d’aquesta entitat formada per persones afeccionades a la fotografia fixen la mirada en el pas del temps, allò que perdura, o que desapareix, en allò que s’imagina, però que encara no hi és. L'exposició es podrà visitar fins al 27 de novembre.
Continuen les projeccions al Gra i al Cinema Edison
La jornada de dissabte (20.30 h) es tancarà amb la projecció de Pacifiction, la darrera pel·lícula d’Albert Serra al Cinema Edison. Aquest títol, rodat a la Polinèsia Francesa i seleccionat a la secció oficial a concurs de la darrera edició del Festival de Canes, també es podrà veure dilluns (19 h).
Coordinat per la historiadora de l’art, gestora cultural i crítica d’art Pilar Cruz, l’Open Panoràmic és la convocatòria artística destinada a autors nacionals i a obres en format audiovisual basades en fotografies, vídeos, textos, infografies, webdocs o la hibridació d’algunes d’aquestes tècniques. Peces que poden tenir caràcter documental, experimental o ser un assaig visual. Dilluns (de 17 a 20 h), el Gra serà l’escenari de la projecció en bucle de la dotzena de treballs seleccionats en la convocatòria de 2022.
Finalment, dimarts (19 h) nova cita a l'Edison amb la projecció del documental Magaluf Ghost Town de Miguel Ángel Blanca, nominat als Premios Feroz 2021. El passi es complementarà amb una conversa després de la projecció, a càrrec de Fèlix Pérez Hita, membre de l’equip assessor del Panoràmic, i el mateix realitzador d’aquesta visió sobre l’impacte del turisme de baix cost en aquesta població balear.