Comencen les obres per millorar l'accés a Can Valls des de la C-59

Aquesta intersecció registra el pas de més de 15.000 vehicles cada dia, 1.800 dels quals hi giren

Societat

Comencen les obres per millorar l'accés a Can Valls des de la C-59
Comencen les obres per millorar l'accés a Can Valls des de la C-59

Caldes de Montbui

El Departament de Territori de la Generalitat ha iniciat aquest dijous les obres de millora de l'accessibilitat a la urbanització de Can Valls des de la C-59 amb l’objectiu de fer més segura aquesta intersecció que, diàriament, la creuen uns 15.000 vehicles. És una actuació immediata i temporal, a l’espera del projecte definitiu que ha de resoldre la mobilitat i la seguretat de tot el tram de la C-59 entre Caldes de Montbui i Palau-solità i Plegamans.

El projecte, acordat amb l’associació de veïns de Can Valls, l’Ajuntament i la Generalitat, preveu diferents accions provisionals per millorar la seguretat viària en aquest punt de la C-59. En concret, s’actualitzarà i es millorarà la senyalització i l’abalisament d’aquest tram. Es reforçarà la senyalització vertical per destacar que la velocitat màxima permesa en aquest punt és de 60 km/h i es pintaran unes noves bandes transversals d’alerta. En aquest sentit, per encara incidir més en el compliment de la limitació de velocitat, s’instal·larà un radar per informar els conductors de la velocitat a la qual estan circulant. També es pintarà de vermell els carrils centrals per millorar la percepció del gir. Finalment, es construirà una nova minirotonda a l’avinguda de Can Valls que ha de facilitar el canvi de sentit dels vehicles.

Les primeres actuacions consistiran en la millora del ferm de l’avinguda de Can Valls, a l’alçada de la intersecció amb la C-59. La durada estimada de les obres serà aproximadament d’un mes. L’objectiu és haver enllestit les obres abans de Nadal. El pressupost d’aquests treballs és de 45.859 euros, IVA inclòs.

El projecte definitiu, previst per al 2024

Les actuacions que comencen avui formen tenen un caràcter provisional per aconseguir convertir aquest tram de la C-59 en una via més segura mentre es redacta i s’aprova el projecte definitiu que està previst que es pugui dur a terme el 2024. A grans trets, preveu l’ampliació del tram de la C-59 que uneix Caldes i Palau amb la construcció d’un carril d’ús exclusiu d’autobusos. A més, també es construirà un via ciclista paral·lela a la carretera. Per altra banda, el projecte també contempla la millora de la ubicació de les parades d’autobús existents, així com de la seva accessibilitat.

El projecte definitiu també preveu la construcció de dues noves rotondes. Una, substituiria l’actual encreuament d’accés a la urbanització de Can Valls, i la segona es construiria a l’actual accés sud de Caldes. Aquestes dues rotondes tenen com a objectiu reduir l’alta sinistralitat registrada en aquests encreuaments i millorar la mobilitat. Finalment, també es farien treballs de millora a la rotonda d’accés a Palau-solità i Plegamans per augmentar la capacitat actual.

Tot plegat, en un tram que registra una elevada intensitat de vehicles. D’aquests 15.000 vehicles que passen cada dia per aquest punt, aproximadament 1.800 vehicles han de fer el gir en aquesta intersecció. De fet, segons els mesuraments efectuats pel Departament de Territori, a les hores punta més de 100 vehicles creuen aquesta intersecció d’entrada o sortida de la urbanització Can Valls.

Edicions locals