El Museu Joan Abelló enceta els actes de commemoració del centenari del pintor

La directora de l'equipament, Pepa Ventura, marca com a objectiu que "els vallesans vegin que tenen una col·lecció de primer nivell, volem que n'estiguin orgullosos"

Cultura

Mollet del Vallès

La ciutat de Mollet s'omplirà d'activitats i, sobretot, d'exposicions entre el desembre del 2022 i el desembre del 2023 per commemorar el centenari del naixement de l'artista molletà Joan Abelló. Tot i que encara manquen alguns punts per tancar, l'Ajuntament i el Museu presentaven dimarts al vespre les principals propostes que farciran l'Any Abelló.

L'alcaldessa, Mireia Dionisio, destacava en la roda de premsa que han concebut l'efemèride com "un any de projecció d'aquest molletà il·lustre i de tota la seva vida". En aquest sentit, la directora del Museu Abelló, Pepa Ventura, deia: "Els molletans i vallesans han de veure que tenen aquesta col·lecció de primer nivell; volem que n'estiguin orgullosos".

Per a la regidora de Cultura, Mercè Pérez, tot plegat ha de servir perquè la gent s'apropi més al Museu Abelló. "Aquest any hem d'aconseguir que tots els molletans i molletanes que no han passat pel Museu hi vinguin. Molta gent ha vingut al Museu, però també hi ha molts molletans que no. L'objectiu és que els 51.000 habitants passin pel Museu".

Referent a les activitats que s'hi realitzaran, Pérez convidava a la ciutadania, no només a gaudir de l'Any Abelló, sinó també a participar-hi. "Tenim moltes coses dibuixades però les hem de construir tots junts", apuntava.

Exposicions, publicacions i divulgació sobre Joan Abelló

Evidentment, les principals activitats que s'oferiran seran exposicions, com La Col·lecció pintada, disponible des del 15 de desembre fins al mes de juny, i que vol donar a conèixer el personatge i la col·lecció a través de la mirada de les seves pintures i els seus objectes. A l'estiu també es podrà gaudir de La Col·lecció pintada al Cercle Artístic de Barcelona, del qual en Joan Abelló va ser-ne president.

Al febrer, La Marineta acollirà Galeries Marinette, una proposta homònima a la sala de l'hostal molletà en què l'Abelló va exposar per primera vegada, amb 22 anys, i que en aquest cas mostrarà part del fons fotogràfic amb els inicis de l'artista a Mollet.

Pintures de l'Abelló fetes a l'Àfrica i que mai han estat exposades; la creació de nous paisatges per part del Mar Canet i la Varvara Guljajeva a través dels paisatges de l'Abelló; noves intervencions a L'Aparador dins del cicle Diàlegs amb Abelló, microexposicions als centres cívics produïdes per les escoles; i una mostra al Lledoner vinculada al Per molts anys, per a la gent gran són algunes de les propostes ja definides. A més, diversos objectes de la col·lecció s'exposaran en museus d'arreu de Catalunya al llarg de l'Any Abelló.

Alhora, cal destacar que la commemoració estarà interioritzada des de tots els serveis de l'Ajuntament molletà i des de cada àmbit s'intentarà posar-hi la seva aportació. El concurs de fotografia de Sant Vicenç ja incorpora una categoria Abelló, com també ho farà el premi juvenil Vicenç Plantada; les jornades del Centre d'Estudis Molletans d'enguany estaran dedicades a Joan Abelló; i per al gran acte central de l'aniversari, que es farà coincidir amb el Dia Internacional dels Museus, el consistori i el Museu volen que les entitats hi participin.

Per últim, també es presentaran noves publicacions vinculades a l'artista, com Joan Abelló, retrats per un centenari, amb instantànies d'un reportatge fotogràfic que Judith Vizcarra li va fer els anys 90; o el conte Joan, el nen que somiava colors, escrit per la també molletana Ester Vizcarra.

Edicions locals