La cansaladeria La Perla de la Garriga guanya el premi a la millor botifarra catalana

Mestres xarcuters i experts en embotits i gastronomia han valorat presentació, textura, sabor, aroma i sensació final en boca de la botifarra guanyadora

Economia

La cansaladeria La Perla de la Garriga guanya el premi a la millor botifarra catalana
La cansaladeria La Perla de la Garriga guanya el premi a la millor botifarra catalana

la Garriga

Catalunya ja té la primera guanyadora de la millor botifarra catalana: Yolanda Presseguer, elaboradora de la Carnisseria Cansaladeria La Perla, de la Garriga, s’ha endut la distinció en aquesta primera edició del Concurs Nacional de Botifarra Catalana celebrat en el marc de la Fira Orígens d’Olot i que ha comptat amb el suport de la Gastroteca, el portal de comercialització de referència dels productes agroalimentaris de Catalunya.

El certamen s’ha dut a terme per distingir la millor botifarra catalana elaborada d’acord amb el receptari i les referències tradicionals citades a l’Inventari de Productes de la Terra, editat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i recollit a la Gastroteca.

El concurs ha comptat amb la participació de 25 elaboradors de 18 comarques de Catalunya i s’ha obert a tots els professionals que treballen a les cansaladeries i xarcuteries o als petits establiments que disposessin de les corresponents autoritzacions o registres per l’elaboració de productes carnis i que fossin micro o petites empreses.

Un jurat format per experts en embotits i en gastronomia i per mestres xarcuters ha valorat, en el tast de deliberació, els atributs organolèptics i de qualitat puntuant-ne l’aspecte tant exterior com interior, la textura i la mossegada; i el gust i l’aroma amb un total de 100 punts. El portaveu del jurat Josep Dolcet, director de l’Escola de la Carn, ha comentat que els resultats del concurs han estat força ajustats, i que la botifarra de Yolanda Preseguer ha superat la resta petits matisos sobretot relacionats amb l’aroma i sabor final de les botifarres, fet que demostra que els nostres cansaladers-xarcuters cuiden molt el seu producte i ofereixen als seus clients uns productes d’alta qualitat.

Yolanda Presseguer, que ha rebut el premi de les mans de Ramon Sentmartí, director gerent de Prodeca, ha presentat una botifarra catalana amb un toc d'espècies, nou moscada, canyella, llorer, un marinat amb licor de xerès i elaborada "amb passió des de fa 28 anys quan la primera mocadera em va ensenyar a fer-la". La guanyadora ha remarcat que "és un orgull ser distingida amb aquest guardó i espero que la ciutadania s’apropi a la cansaladeria per a degustar el nostre producte".

També han estat distingides les botifarres catalanes d’Antoni Vigo Pubill, de l’Antiga Casa Jaume de Bellver de Cerdanya (Cerdanya); Josep Terradellas Delgar, de Can Cerilles de Manlleu (Osona); i Enric Rosell Gili, de Ca l’Estevet d’Ordal (Alt Penedès), amb les mencions especials del jurat.

La botifarra catalana és un embotit cuit elaborat exclusivament a Catalunya. Es tracta d’un producte fet amb les carns magres més nobles del porc, crues, ben triades i seleccionades, picades o trossejades a ganivet i que han estat sotmeses a l’acció de les sals de curat. Després són embotides en budell gruixut de porc i posteriorment cuites en brou o en forn al vapor. La utilització de sals de curat li proporciona un característic color rosat al tall.

El concurs ha estat impulsat per la Confraria del Gras i el Magre i la Fundació Oficis de la Carn d’acord amb els seus objectius de promoció, foment i difusió dels oficis relacionats amb la carn i els productes carnis a Catalunya, així com pel seu propòsit de vetllar per la qualitat i la millora dels productes carnis tradicionals.

Edicions locals