Llerona reivindica la mongeta del ganxet en l'11a edició d'una festa cada cop més concorreguda

Aquest cap de setmana passaran pel poble franquesí la cuinera Ada Parellada, el cantant Leslie d'Els Sírex i l'actor Joan Pera

Societat

les Franqueses

Com cada darrer diumenge de novembre, aquest cap de setmana arriba a Llerona una nova edició de la Festa de la Mongeta del Ganxet, que enguany s’ampliarà un dia més al calendari, amb activitats dissabte a la tarda. L’esdeveniment combina la feina al camp amb la cultura popular, i, sobretot, posa en valor un dels valors gastronòmics més rics del territori: la mongeta del ganxet.

“Les Franqueses, i especialment Llerona, és la capital mundial de la mongeta del ganxet”, remarca l’alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé. “Aquest és el diamant que tenim aquí, i per això volem i necessitem conservar-lo”. També la presidenta del Consell de Poble de Llerona, Montse Vila, destaca la relació històrica d’aquest cultiu amb el poble, i la regidora de Promoció Econòmica, Sònia Tena, subratlla la voluntat de transmetre tot aquest coneixement popular als més joves.

Pel que fa a les activitats, enguany la festa començarà dissabte a la tarda amb propostes per acostar la feina del camp a joves i a famílies i fomentar així que la tradició no es perdi entre les noves generacions. Entre d’altres, hi haurà un mercat de segona mà, amb una cinquantena de parades de roba, joguines i llibres, la majoria locals, a més de tallers familiars a càrrec l'associació Camper Club Ganxet, que col·labora en l'organització de la festa des de fa més de cinc anys. “També farem una xocolatada, un sopar popular a la carpa i una mostra de foc amb el Cabró i els diables Els Encendraires”, explica Salvador Domínguez, president de l’entitat, qui també apunta que la festa acabarà a la nit amb la música de Lola Van Dj Truck.

L’endemà, diumenge, la festa arrencarà al matí amb la trobada de representants de la producció, la restauració i l’empresariat del sector, i amb la fira de productes de proximitat i mongetes del ganxet. També hi haurà un espai central per a la batuda, garbellada i tria de mongetes, i una àmplia mostra de cultura popular i tradicional, amb l’actuació dels Xics de Granollers, els Sardanistes Franquesins i la Cobla Premià, la cercavila i ballada dels Gegants de les Franqueses i una mostra del ball de l’espolsada a càrrec de la comissió de la festa major de Corró d’Avall.

Aquest any, el concurs de cuina arriba a la 10a edició de la mà de la cuinera Ada Parellada –que farà un showcooking (16 h) just abans del lliurament de premis, i de Leslie, membre del grup de rock Els Sírex. També hi haurà l'animació del Patge Ganxet, i l'actor de cinema i teatre Joan Pera tancarà la festa a partir de les 17 h amb el seu espectacle.

Menys producció

Les Franqueses té una producció de 50 hectàrees d’aquest preuat llegum, 30 de les quals són a Llerona. En aquests camps se solen collir uns 1.500 kg per hectàrea, el que suposa una collita de 75.000 kg de mongeta del ganxet a les Franqueses. Malgrat això, la collita d’enguany es preveu una mica més tardana i més baixa per la forta calorada d’aquest estiu i, sobretot, per la falta d’aigua. “La calor va fer caure la flor de la mongeta en el moment de la floració, i també hi ha hagut afectacions per l’aranya roja”, lamenta el productor Esteve Rodoreda.

Edicions locals