Granollers serà la seu de la 12a edició dels Jocs Special Olympics 2023

L'esdeveniment inclusiu està organitzat per la Federació Catalana d'Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual (ACELL), Special Olympics Catalunya i l'Ajuntament

Esports

Presentació dels Special Olympics 2023 a la sala de plens de l'ajuntament de Granollers
Presentació dels Special Olympics 2023 a la sala de plens de l'ajuntament de Granollers | Xavier Solanas

Granollers

Entre els caps de setmana del 30 i 31 de març i 1 i 2 d'abril, Granollers rebrà uns 1.500 esportistes com a seu de la 12a edició dels Jocs Special Olympics, que organitza la Federació Catalana d'Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual (ACELL), Special Olympics Catalunya i l'Ajuntament. La ciutat ja va acollir la quarta edició dels Jocs l'any 1994.

La presidenta de l'ACELL, Marina Gómez, explicava a la presentació de l'esdeveniment avui, justament el dia internacional de la discapacitat, que la suma dels esforços de les tres institucions organitzadores permet fer un pas més enllà "de la jornada reivindicativa i complir amb l'article 30 dels Drets de les persones amb discapacitat, el dret a gaudir de l'esport".

L'ACELL té 3.600 esportistes federats, dels quals 1.250 tindran l'oportunitat d'anar a uns jocs perquè "volem que tots els esportistes hi puguin participar". A més, els Special Olympics catalans s'obren a la participació d'altres companys de la resta de l'Estat –una desena de comunitats autònomes– i algun equip internacional –a la darrera edició, celebrada el 2018 a la Seu d'Urgell i Andorra, l'equip va ser l'Índia–.

El president d'Special Olympics Catalunya, Sergi Grimau, explicava que, després de la pandèmia i les restriccions, "hi ha encara més ganes de jocs, que tindran una empremta duradora a la ciutat, com ja va passar el 1994". A més, Grimau elogiava Granollers com a "ciutat d'Esport, una garantia d'èxit" dels jocs. Així, es mostrava convençut que la 12a edició complirà l'objectiu de visibilitzar el col·lectiu de persones amb discapacitat, "tot generant un impacte mediàtic". De fet, a banda de comptar amb algunes retransmissions de la Coorporació Catalana de Mitjans de Comunicació, per primera vegada s'emetran en streaming diferents competicions per tal de facilitar el seguiment.

Els esportistes competiran en diversos equipaments esportius municipals i espais de la ciutat i en una quinzena de disciplines esportives: bàsquet, floor ball (hoquei), petanca, ciclisme, programa YAP (per a infants), tenis, natació, tenis taula, handbol, futbol a 5, futbol 7, atletisme, bàdminton, gimnàstica i pàdel. Per primer cop també hi haurà uns seminaris de rugby, esgrima i natació artística. "Són modalitats que encara no estan en el programa, però provarem per veure si agraden per incorporar-les", explicava Gómez.

A més, també es promocionarà la modalitat d'esports unificats, que fomentarà la igualtat i la inclusió. De fet, la cloenda es farà per primera vegada en format de cursa inclusiva i una festa. En aquest sentit, paral·lelament al calendari competitiu, els Jocs també contemplen una programació amb activitats que facilitaran la participació ciutadana, i amb la que es promourà la integració i la conscienciació social. A més a més, s'implantarà un programa de formació per a centres de secundària amb l'objectiu d'ajudar a entendre la normalitat de la discapacitat intel·lectual.

A la presentació, el regidor d'Esports, Álvaro Ferrer, ratificava el "compromís de la ciutat amb l'esport adaptat", mentre que l'alcaldessa, Alba Barnusell, destacava que l'esdeveniment "deixarà un pòsit per a les generacions futures". "Viurem emoció, respecte, esforç, estima i molts valors que volem visibilitzar", concloïa.

Logo ideat en un workshop

L'agència Ogilvy ha estat l'encarregada de dissenyar el logotip d'aquesta dels Jocs Special Olympics Granollers 2023. I per fer-ho van fer una dinàmica de workshop amb la participació de persones amb discapacitat intel·lectual, que van desgranar els valors i emocions dels esportistes, que el logo representa amb colors i una iconografia.

Campanya de voluntariat

Dilluns començarà la campanya de captació de voluntariat, una de les peces clau per a l'èxit dels jocs, que esperen aplegar uns 600 voluntaris per garantir l'èxit de l'esdeveniment. Hi ha diverses àrees de voluntariat a les quals es pot optar, com la de la fira de jocs paral·lela als Special, transport, comunicació, competició, premsa, traducció, logística, informació, etc. L'organització farà dues formacions als voluntaris, una d'elles genèrica i en línia, i una segona presencial específica segons l'àrea seleccionada.

La crida va dirigida a majors de 18 anys, i de 16 i 17 anys amb permís patern o matern. Les persones interessades poden inscriure's en línia a les webs d'Acell, Special Olympics i a l'Ajuntament de Granollers. També, de forma presencial al Servei d'Esports de l'Ajuntament de Granollers.

Edicions locals