Es renova el conveni per mantenir el laboratori de recerca a la depuradora de Montornès

L'Urban River Lab és un laboratori experimental que funciona des del 2014

Societat

Es renova el conveni per mantenir el laboratori de recerca a la depuradora de Montornès
Es renova el conveni per mantenir el laboratori de recerca a la depuradora de Montornès

Montornès del Vallès

L'Urban River Lab, ubicat a l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) de Montornès, continuarà treballant en recerca sobre els ecosistemes fluvials i els recursos hídrics els pròxims anys.

Les diverses entitats implicades, d’entre les que hi ha representants del món acadèmic, l’empresa i l’administració: Centre d’Estudis Avançats de Blanes del Consell Superior d’Investigacions Científiques, Consorci Besòs Tordera, Universitat de Barcelona, Naturalea, Fundació RIVUS i Ajuntament de Montornès del Vallès, van signar el conveni la setmana passada en una jornada celebrada a Blanes.

Segons el Consorci Besòs Tordera, en l’actual context de crisi climàtica i escassetat d’aigua, és especialment important millorar la qualitat de l’aigua tractada que surt de les estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR) per contribuir a una gestió més eficient dels recursos hídrics i preservar els ecosistemes fluvials. "I ho és encara més, buscant solucions innovadores basades en el que ens pot aportar la mateixa naturalesa", expliquen.

Amb aquest objectiu es va crear l’Urban River Lab (URL), un exemple singular i pioner a tot l’Estat, en ser una infraestructura d’I+D+i de col·laboració publicoprivada orientada a la recerca i a la innovació social, oferint solucions basades en la natura a grans reptes actuals. Ubicat a l’EDAR Montornès del Vallès, l’URL està actiu des de l’any 2014, i s’hi desenvolupen, de manera col·laborativa, estratègies i tècniques innovadores per millorar la gestió dels rius urbans i per assolir una gestió més eficient de l’aigua dolça. En aquest sentit, l’URL destaca com a "una infraestructura de futur i un exemple singular i únic d’intercanvi i transferència de coneixement entre el món acadèmic, l’empresa, l’administració i la societat que, liderat des de Catalunya, opera tant a nivell local, regional com internacional", apunten des del Consorci.

En l'acte de signatura de renovació del conveni, el president del Consorci Besòs Tordera, Josep Monràs, puntualitzava que “encara queda un camí llarg per recórrer i per això cal continuar invertint en recerca i innovació, però també en divulgació, per afrontar els nous reptes del futur”.

Per la seva part, l'alcalde de Montornès, José A. Montero exposava que “disposar d’unes instal·lacions de recerca en el municipi ens ha permès apropar la investigació científica a la ciutadania”.

Durant la jornada es van exposar diverses ponències de l’equip científic i tècnic vinculat a l’URL, que van servir per copsar què s’ha fet dins aquesta plataforma experimental fins al moment, com s’han aplicat els seus resultats i cap a on es dirigeixen les seves investigacions i resultats. Entre aquestes, el responsable de Medi Fluvial del Consorci Besòs Tordera, Manel Isnard, va detallar algunes solucions a la problemàtica dels rius mediterranis, amb el riu Besòs com a exemple, destacant que l’aprenentatge i experiència al riu Besòs podria exportar-se arreu.

 

Edicions locals