Cent anys d'Abelló, pintor i col·leccionista magnànim
La Fundació Municipal Joan Abelló compta amb unes 10.000 obres, entre les quals n'hi ha de grans artistes com Tàpies, Dalí o Picasso
Aquest dilluns 26 de desembre es compleixen 100 anys del naixement de l'il·lustre Joan Abelló, el pintor i col·leccionista molletà que va cedir tot el seu patrimoni artístic al seu poble natal i gràcies al qual Mollet compta avui amb el Museu Abelló i amb la Casa del Pintor.
El seu vessant de col·leccionista és, sens dubte, el principal tret diferencial de la Fundació Municipal Joan Abelló, i es plasma en l'horror vacui de la Casa del Pintor, on difícilment s'hi pot trobar un buit a les parets, totes plenes de quadres. D'aquesta manera, la Casa Museu està concebuda per captar el col·leccionisme "patològic" del mestre –com ho definia a la tardor el poeta Esteve Plantada arran de la seva intervenció a L'Aparador–.
La col·lecció compta amb 10.000 registres, però el seu valor va molt més enllà de l'enorme quantitat: "L'Abelló, com a col·leccionista, és espectacular, va tenir molt ull", explica la directora del Museu, Pepa Ventura, qui destaca que el mestre "va comprar moltes coses, però amb molt de criteri".
En aquest sentit, va apostar per l'impressionista Marià Pidelaserra, de qui es disposen d'una trentena de quadres; també pel Manolo Hugué, amb un centenar, que converteixen el museu molletà en el segon amb més obres d'aquest artista darrere del Thermalia de Caldes, que gestiona el fons Manolo. A més, tot el fons documental del Salvador Dalí de primera època es troba al Museu Abelló. En Joan Abelló també comptava amb un bon grapat de documents del grup avantguardista Dau al Set –del qual en formaven part els pintors Joan Ponç, Antoni Tàpies, Modest Cuixart, Joan-Josep Tharrats i el poeta Joan Brossa–. Són tantes les disciplines que abasta la col·lecció Abelló, que la música també s'hi inclou, i és que la Fundació compta amb el Fons Clausells: "Qui vulgui estudiar el panorama musical a la Barcelona de principis de segle passat ha de passar per aquest fons, perquè és tot el que es feia al Palau de la Música", destaca Ventura.
El creador de l'explosivisme

Tot i el seu gran valor de col·leccionista, el Joan Abelló va ser, com a pintor, un dels destacats figuratius paisatgistes de finals del segle XX. Precisament, de paisatges en va vendre molts i, segons Ventura, això "li va permetre fer la col·lecció". Va viatjar molt, posant peu a tots els continents, i, com defineix la directora del Museu, "alguns dels paisatges són espectaculars". És el cas dels que va fer a la Polinèsia els anys 90, com destaca Ventura.
Però no es pot parlar de l'Abelló pintor sense mencionar el seu propi -isme artístic que va crear, l'explosivisme: "No era tant l'estil, sinó la manera de pintar, perquè ell llençava els olis directament a la tela i amb les paletes anava donant la forma", detalla Ventura.
Un Museu amb tàpies, dalís i picassos
"No sabia que teníeu quadres d'altres pintors". Aquesta reacció en visitar el museu molletà no és gens residual. Duent el nom del pintor de Mollet, sovint la ciutadania pensa que només hi trobarà les obres de l'artista molletà. Però ben al contrari. De les 10.000 peces de la Fundació, només unes 600 són creades pel Joan Abelló i, de fet, a l'exposició permanent del Museu només n'hi ha dos abellós. Més enllà de les múltiples obres d'art que van passant temporalment per l'equipament, la permanent pretén que el visitant s'endugui una idea del que van ser les tendències de l’art occidental de finals del segle XIX i el segle XX, vist sobretot des de l’art català -que serveix de fil conductor- però intercalant-hi també exemples d’escoles forasteres. Per tant, qui visita el Museu Abelló, veurà quadres dels grans pintors catalans, però també d'espanyols. L'Antoni Tàpies, el Salvador Dalí i el Pablo Picasso en són tres exemples: l'Abelló els va conèixer a tots tres i entre la seva immensa col·lecció hi té obres seves que estan a les parets del museu molletà. És el cas dels retrats que li van fer a l'Abelló, que habitualment es troben a l'exposició permanent i que actualment es poden visitar a la mostra La col·lecció viscuda, la vida pintada, inaugurada divendres passat, i que donava el tret de sortida a un any per recordar el mestre molletà, la seva obra i la seva col·lecció.
La Casa del Pintor, la joia de la corona
La Casa del Pintor és un element "bastant únic", segons destaca la directora del Museu Abelló, Pepa Ventura. Es tracta d'un conjunt d'11 habitatges junts –dels quals actualment sis són visitables i un s'empra com a magatzem– al carrer Lluís Duran, que el mestre va regalar a Mollet. El 1996 va fer una primera donació, que és la part que es visita, mentre que una dècada més tard va donar la resta del complex habitacional, la part del darrere, on hi havia la cuina i la seva habitació. Aquesta part és la que, ara com ara, encara resta per rehabilitar. Precisament, l'Ajuntament contempla una partida per rehabilitar una de les teulades del darrere, però que, tenint en compte que és d'uralita, es tractarà d'una inversió alta.