Pimec Vallès Oriental: 'Els bancs han d'obrir l'aixeta del crèdit a les pimes'

La delegació vallesana de la patronal alerta d'un augment de concursos de creditors per al 2023, després d'un augment de l'11,7% l'any passat

Economia

Daniel Boil, president de Pimec Vallès Oriental
Daniel Boil, president de Pimec Vallès Oriental

Redacció

El juny de l'any passat va finalitzar la moratòria concursal que va entrar en vigor el març de 2020 per donar un respir durant un temps –mentre durés la crisi de la Covid-19– a les empreses que ja aleshores experimentaven dificultats. Arran de la fi d'aquesta moratòria, les patronals alertaven d'un previsible augment de la morositat i dels concursos de creditors, sobretot de cara a la tardor, perquè la situació coincidia, a més, amb un context de crisi energètica, escassetat de matèries primeres, forta inflació i baix consum.

"La situació s'ha endarrerit uns mesos, i el gruix de liquidacions i tancaments es preveuen ara per a la primera meitat d'aquest any", diu el president de Pimec al Vallès Oriental, Daniel Boil. L'últim any, per exemple, han presentat concursos de creditors empreses de pes a Granollers com Cricursa, la constructora Abolafio i Automòbils Bertran, mentre que altres, com Hi-Lex, han presentat expedients de regulació d'ocupació per a parts importants de la plantilla.

Amb tot, l'augment de concursos ha estat més notable des del novembre, sobretot de societats auxiliars d'altres empreses més grans. "Hi ha una suma de factors que fan que la situació sigui complicada", diu Boil. "A més del preu disparat de l'energia i de les matèries primeres, hi ha una situació financera complexa". "Els bancs retallen crèdit i no obren l'aixeta al finançament de les empreses". "I això que ara guanyen molts diners amb la pujada dels tipus d'interès; tenen solvència de sobres per fer front a l'increment de la morositat", denuncia.

Justament, l'augment de la morositat és un dels aspectes que més preocupa la patronal de la petita i mitjana empresa de cara al 2023. "Aquest serà un any de trànsit; tothom està a l'expectativa de saber què passarà i és molt prudent; la por frena les inversions i l'economia", diu Boil.

Tenir cura de la indústria

El president de la delegació vallesana de Pimec també alerta d'una previsible disminució del consum –"la inflació puja molt per sobre dels salaris, de manera que la gent té menys diners per gastar"– i lamenta que "els últims anys no s'ha cuidat prou la indústria del país i no se l'ha ajudat prou a innovar". I ara, diu, "en paguem les conseqüències, amb naus buides, falta d'inversions i fugues com l'anunciada per Amazon la setmana passada".

Tot i els presagis econòmics poc reconfortants per a l'any que ara comença, Boil apunta que aquesta "és una onada més d'una crisi que ve del 2008 i ja coneixem", que obligarà el mercat a "reorganitzar-se" per adaptar-se a les turbulències. "El dubte és saber quant temps durarà aquesta situació d'incertesa abans no torni un clima de confiança".

Edicions locals