Dermatologia de l'Hospital de Granollers alerta de l'augment de casos de tinya pels pentinats amb rasurats

El sector de les perruqueries reclama cautela a l'hora de valorar l'estudi i assegura que la incidència és menor

Un estudi liderat pel Servei de Dermatologia de l'Hospital de Granollers ha alertat d'un possible repunt de casos de tinya vinculat a talls de cabell amb degradats i rasurats, especialment de moda entre els joves, una moda que els fa acudir més sovint a la perruqueria. Arran de la detecció d'aquests casos, l'Acadèmia Espanyola de Dermatologia alertava ahir sobre l'expansió del fong en qüestió, el Trychophyton tonsurans a les perruqueries de l'Estat. Els gremis del sector no han trigat a reclamar cautela a l'hora de valorar l'estudi i insisteixen que la incidència és minoritària.

Leonardo Bascón, metge del servei de Dermatologia de l'Hospital de Granollers i un dels autors de l'estudi, explica que feia temps que veien casos de tinya en persones que s'han tallat el cabell amb màquina rasuradora elèctrica a una perruqueria. Els pacients que formen part de l'estudi havien passat per una perruqueria dues setmanes abans i, per tant, "la hipòtesi de l'estudi és que les màquines o les tovalloles no s'hagin esterilitzat adequadament i l'utensili estigui contaminat", indica el dermatòleg.

En una setmana de crida, l'estudi va recollir 107 casos, de manera que els autors consideren que "aquests són la punta de l'iceberg" i que la incidència pot ser important. "La pilota ara està a la teulada de Salut Pública, que hauria d'indagar quins utensilis poden estar contaminats", opina Bascón.

La tinya és un fong que provoca una infecció al cuir cabellut que es manifesta en forma d'irritacions cutànies i descamacions, si no es tracta a temps, febre i, fins i tot, clapes.

Les federacions de professionals de la imatge de l'Estat han respost amb un comunicat en què reclamen "cautela i prudència a l'hora de valorar les dades de l'estudi, que ha detectat un número limitat de casos". A més, qüestionen que es pugui parlar "d'un brot que s'estigui produint de manera generalitzada, quan s'han detectat 107 casos en un període en què hi ha hagut un mínim de 270 milions de serveis de perruqueria".

A més, asseguren que no hi ha "cap tipus de responsabilitat ni relació causal directa" entre els casos i les perruqueries low cost ni les perruqueries en general. I asseguren que en la majoria d'establiments es compleixen els protocols higiènics i sanitaris.

Els professionals també desvinculen els possibles casos d'un tall en concret. "L'ús de la maquineta no està directament relacionat amb un tall de cabell concret o estil, sinó que s'aplica a multitud de talls de tendència d'actualitat i no només en homes".

Edicions locals