'A l'Edat Mitjana, tot el cim del turó estava urbanitzat'
Excavar la capella de Sant Miquel és el repte arqueològic per als dos pròxims anys al voltant del castell de Montornès i Vallromanes
Els pròxims dies es posarà en marxa una nova campanya de treball al Castell de Sant Miquel, amb la qual probablement s'exhauriran tots els nivells arqueològics de l'entorn de la torre. "Tenim una línia doble d'aspilleres que volem conservar, amb una disposició típica del segle XII", avança en Ferran Díaz Águila, arqueòleg i tècnic del servei de Patrimoni de l'Ajuntament.
Amb aquesta actuació, del recinte sobirà del castell només mancarà el domicilium per excavar, una tasca que no s'afrontarà encara. El següent repte –previst per als anys 2023 i 2024– serà consolidar la capella que dona nom al castell i la muralla del sector sud. De fet, l'Ajuntament de Montornès ha rebut recentment un nou ajut de la Diputació (195.000 €) per a executar-ho.
Malgrat que s'ha fet una campanya per any des que es va aprovar el Pla Director, l'arqueòleg considera que no hi haurà prou temps per enllestir totes les actuacions que s'haurien de fer sobre aquest edifici del segle XI, que és propietat del comtat d'Alba de Liste, i sobre el qual els ajuntaments de Montornès i Vallromanes tenen un conveni per a ús científic, cultural i de divulgació fins a l'any 2041. De fet, Díaz apunta: "Cada cop que hi treballem, el castell se'ns està fent més gran; podríem dir que pràcticament tot el cim del turó estava urbanitzat a l'edat mitjana".
Un procés arrencat el 2016
A finals del 2016 arrencava la primera campanya d’intervenció arqueològica al Castell de Sant Miquel. Gairebé dos anys després de la primera intervenció, tots dos consistoris i la Diputació presentaven el Pla Director del castell, format per deu fases que tenien com a principals objectius la conservació i evitar que n'augmentés el deteriorament.
D'ençà d'aquell moment fins al dia d'avui, la tasca realitzada s'ha centrat en la torre de l'homenatge. "Era la primera fase del Pla Director i és de les poques que ja considerem acabades", explica en Ferran Díaz. Sobre la tasca a la torre, apunta que li han fet "un petit recreixement a la part més trencada, per donar-li més verticalitat i estabilitat i per impedir que la gent s'hi fiqui a dins". Díaz també hi afegeix: "Hem excavat a l'interior i a l'exterior de la torre, localitzant estructures que fins ara desconeixíem, com una cisterna de grans dimensions que subministraria d'aigua potable els estadants del castell".
La cisterna va ser detectada el 2019 i en la campanya de feina al terreny del 2020 van procedir a la seva excavació, "que va ser molt estimulant i profitosa, perquè conservava parts del revestiment hidràulic que evitava que hi haguessin fuites i pèrdues d'aigua", explica Díaz. Aquella excavació també va aportar molta informació de les construccions que es localitzarien al vessant sud de la torre, com "una gran estança que considerem que representaria en origen una edificació de dues plantes possiblement residencial".