Sant Fost i Bigues i Riells encarreguen una auditoria de gestió dels pisos socials de Visoren davant “l’abús” de preus

Denuncien que les famílies han patit un augment “encobert” del lloguer d’un 20% de mitjana

Societat

Els alcaldes i alcaldesses durant la reunió a Esplugues
Els alcaldes i alcaldesses durant la reunió a Esplugues | ACN

Bigues i Riells, Sant Fost de Campsentelles

Sant Fost de Campsentelles i Biques i Riells, conjuntament amb altres quatre municipis de l'entorn metropolità –Esplugues de Llobregat, Calaf (l'Anoia), Tiana i Canet (el Maresme)– faran front comú per emprendre accions contra l’actualització de preus que l’empresa Visoren vol aplicar sobre els llogaters dels habitatges socials que gestiona i que consideren un “abús”. En aquests municipis hi hauria unes 250 famílies que haurien patit un augment “encobert” del lloguer del 20% de mitjana a partir d’un increment de les tarifes relatives als consums d’aigua i gas. Els ajuntaments encarregaran ara una auditoria de gestió dels pisos per “carregar-se de raons jurídiques” en defensa dels veïns.

De moment, els ajuntaments afectats, a més d’altres que es podrien afegir en els pròxims dies a aquest front comú, com Cunit (el Baix Penedès), Palafolls (Maresme) i Manresa (el Bages), han acordat amb l’empresa una suspensió cautelar dels augments previstos per un període de tres mesos.

En paral·lel, es vol treballar ara de la mà de la Diputació de Barcelona, l’Agència Catalana de l’Habitatge i l’Agència Catalana de Consum per estudiar les accions a emprendre. “No és una problemàtica senzilla perquè es tracta de contractes privats entre l’empresa i els llogaters”, avisa l’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz.

L’auditoria, detalla l’alcaldessa, servirà per aclarir si la intenció de l’empresa d’aplicar nous augments de preus per al 2023 és legal. També s’analitzarà si l’augment retroactiu comunicat als veïns, a data 1 de gener de 2023 es pot o no aplicar en els nous rebuts.

En general, de mitjana, els augments són de més del 20%, tot i que en alguns casos s’han donat increments molt més exagerats. “Només per escalfar l’aigua calenta, el que a principis de 2022 eren 50 euros, a la tardor ja eren 75 euros i ara hi havia un intent de cobrament de 200 euros”, assegura Pilar Díaz.

L’alcaldessa d’Esplugues de Llobregat apunta que no tots els casos són tan desproporcionats, però defensa que factures com aquestes les ha vist després que alguns veïns s’hagin adreçat a l’Ajuntament demanant empara. Amb tot, l’auditoria, afirma, ajudarà a donar “seguretat i transparència” als veïns per poder actuar.

Edicions locals