L'objectiu és baixar de l'hora

Per aquesta edició, hi ha set atletes africans amb possibilitats de fer el rècord de la prova

Esports

L'objectiu és baixar de l'hora
L'objectiu és baixar de l'hora

José Luis Rodríguez Beltrán

"L'objectiu és baixar de l'hora; sabem que tenim una cursa ràpida i enguany ho aconseguirem". Ho diu Joan Villuendas, vicepresident de l'AE La Mitja, que és qui es dedica a la contractació de l'elit per a la cursa de 21 km. Per aquesta nova edició té set noms africans destacats (quatre kenians i tres etíops), tots ells amb la finalitat de no superar els 60 minuts. 

En 37 anys, la cursa vallesana només ha baixat de l'hora en dues ocasions: el 2008 amb el kenià Samuel Wanjiru (59 minuts i 26 segons) i el 2019 amb el kenià Abraham Kiptum (59 minuts i 58 segons). A l'edició del 2022, l'organització es va quedar a només 40 segons de situar un tercer home entre els registres menors de 60 minuts, però el kenià Mike Boit va arribar molt just a Granollers. Enguany, es confia en set atletes africans, tot i que hi ha dos kenians que són alumnes avantatjats: Edmond Kipngetich i Wisley Kibichii. 

Kipngetich, de 28 anys, és qui arriba en millor estat de forma perquè el setembre del 2022 va aconseguir la seva millor marca en una mitja marató a Copenhaguen (Dinamarca), amb 59 minuts i 25 segons. Uns mesos abans, a la mitja marató alemanya d'Herzogenaurach va fer 59 minuts i 56 segons i el 2021 ja ho havia fet, a Poznan (Polònia), amb 59 minuts i 41 segons; i a Lisboa (Portugal) amb 59 minuts i 49 segons. Pel que fa a Kibichii, de 29 anys, ho ha fet en una única ocasió el 2021 a la mitja marató de Madrid, amb 59 minuts i 57 segons, i es va quedar a tan sols 21 segons a Nàpols (Itàlia) el 2022.

Els altres dos atletes kenians són Nehemiah Kipyegon, que amb només 20 anys ja ha aconseguit 1 hora i 37 segons als 21 km de Santa Pola del passat gener; i Edwin Kipruto, que també va aconseguir a Santa Pola el seu millor registre amb 1 hora i 59 segons.  

Els atletes etíops poden fer la sorpresa. Entre aquests, hi ha Hagos Gebrhiwet, medallista olímpic a Rio de Janeiro el 2016 amb un bronze en els 5.000 metres, que també ha estat subcampió del món el 2013 i bronze, el 2015. El velocista està fent el pas a distàncies més llargues i en la seva única experiència de mitja marató va aconseguir un registre d'1 hora, 1 minut i 46 segons, a Nova Delhi (Índia). També destaquen amb marques de l'any passat Getachew Masresha amb un temps d'1 hora i 8 segons a Lió (França); i Berhanu Tarto, amb 1 hora, 3 minuts i 3 segons, a Lisboa (Portugal). 

Tampoc no es descarta la sorpresa de la llebre, que serà de renom amb registres de mèrit en marató. Nicholas Rotich, de Kènia, té un temps de 2 hores, 11 minuts i 24 segons el 2019 a Linz (Àustria). L'atleta serà l'encarregat de guiar la resta del grup capdavanter, però mai se sap si finalment serà qui travessi la meta amb el triomf o un nou rècord.  

Edicions locals