Victòries de La Mitja amb rècord masculí i femení

Els etíops Hagos Gebrehivet guanya amb 58 minuts i 55 segons i Tigist Gezahegne amb 1 hora, 6 minuts i 40 segons

Esports

Victòries de La Mitja amb rècord masculí i femení
Victòries de La Mitja amb rècord masculí i femení | Xavier Solanas

José Luis Rodríguez Beltrán

Jornada històrica a La Mitja Marató Granollers-Les Franqueses-La Garriga amb el doble rècord masculí i femení de la prova de 21 km. L'olímpic etíop Hagos Gebrehivet ha travessat la meta amb un temps de 58 minuts i 55 segons, és a dir, amb mig minut de marge amb el mític registre del 2008 de Samuel Wanjiru (59:26); i pocs minuts després, també establia el nou rècord femení amb la paralímpica etíop Tigist Gezahegne amb 1 hora, 6 minuts i 40 segons, rebaixant el rècord fet l'any passat de Purity Jemutai (1h7:18).

La jornada s'ha presentat amb les millors condicions per córrer i s'ha transformat en un dia històric per la mítica cursa vallesana perquè per primer cop en els seus 37 anys ha aconseguit un doble rècord, masculí i femení. Els dos campions han tingut una estratègia similar, tirar el més ràpid possible d'inici a final. Poc després de superar els primers cinc quilòmetres, els dos guanyadors han fet el recorregut en solitari, en busca del triomf i el rècord. Al seu pas per la Garriga, Gebrehivet i Gezahegne ja anaven a ritme de rècord.

Hagos Gebrehivet ha mantingut el ritme en la tornada cap a Granollers i ha aconseguit un estratosfèric temps, baixant dels 59 minuts. De fet, l'organització s'havia posat com a objectiu rebaixar de l'hora, però ha superat qualsevol expectativa. L'etíop queda per a la història amb el millor temps en 37 anys, 58 minuts i 55 segons. El podi històric es completa amb Samuel Wanjiru, amb 59 minuts i 26 segons, el 2008; i Abraham Kiptum, amb 59 minuts i 58 segons, el 2019. "La meva estratègia ha estat ser el més ràpid", deia el nou rècordman en la línia de meta, i ha afegit: "és una gran cursa i m'ho he passat molt bé".

Pel que fa a Tigist Gezahegne, amb una deficiència visual, ha anat acompanyada en tot moment per la llebre vallesana, Artur Bossy. Gezahegne ha tingut una topada a la Garriga, que ha superat amb escreix perquè ràpidament s'ha refet i ha seguit en cursa. La tornada cap al Palau d'Esports ha estat un ritme frenètic contra el crono, que ha aconseguit superar amb un registre rècord d'1 hora, 6 minuts i 40 segons. Aquest temps supera en 38 segons l'anterior millor registre femení, que va aconseguir l'any passat Purity Jemutai, que enguany aspirava a revalidar-ho, però finalment no ha participat, sent una baixa d'última hora. 

Podi masculí

Hagos Gebrehivet, 58 minuts i 55 segons
Edmond Kkpgentich, 1 hora, 1 minut i 15 segons
Nehemiah Kipyegon, 1 hora, 1 minut i 43 segons

Podi femení

Tigist Gezahegne, 1 hora, 6 minuts i 40 segons
Betelihem Afenigus, 1 hora, 8 minuts i 8 segons
Addisie Andualem, 1 hora, 9 minuts i 34 segons

Edicions locals