Canovelles inaugura l'espai museístic del poblat neolític de Ca l'Estrada 2

El jaciment ha quedat conservat parcialment al soterrani de l’escola Els Quatre Vents, on s’ha construït una sala amb accés des del vestíbul per fer-lo visitable

Cultura

Canovelles inaugura l'espai museístic del poblat neolític de Ca l'Estrada 2
Canovelles inaugura l'espai museístic del poblat neolític de Ca l'Estrada 2

Canovelles

Canovelles inaugurarà el cap de setmana l'espai museístic que s'ha habilitat per fer visible el jaciment del poblat neolític de Ca l'Estrada 2, conservat parcialment al soterrani de l’escola Els Quatre Vents, on s’ha construït una sala amb accés des del vestíbul del centre educatiu per fer-lo visitable. La intervenció arqueològica, entre els anys 2015 i 2017, amb motiu del projecte de construcció de l’escola Els Quatre Vents, va permetre localitzar un poblat del neolític de fa 6.500 anys, perfectament estructurat i organitzat.

Les restes, que inclouen el paviment de dues cabanes circulars construïdes en solera de pedra i un conjunt de focs o forns amb restes de fustes carbonitzades, destaquen pel bon estat de conservació. Així, aquest jaciment, esdevé, avui en dia, un dels poblats neolítics més complet i millor conservat que tenim a Catalunya del V mil·lenni aC.

Els actes d’inauguració començaran el divendres (19 h) al Teatre Auditori Can Palots, amb la presentació del llibre El poblat neolític de Ca l’Estrada 2 Canovelles. Els primers pagesos i ramaders de fa 6500 anys al Vallès (4800-4450 aC), de l’arqueòleg Jordi Roig.

L’acte central tindrà lloc el dissabte (12 h), a l’escola Els Quatre Vents, en què s'obrirà el jaciment, amb la presència de l’alcalde de Canovelles, Emilio Cordero, acompanyat de representants del Departament de Cultura i d’Educació de la Generalitat; així com Gemma Hernández, arqueòloga dels Serveis Territorials a Barcelona del Departament de Cultura, i Jordi Roig Buxó, arqueòleg en cap del Jaciment de Ca l’Estrada 2.

D’11 a 19 h es faran activitats familiars, una recreació històrica i una simulació de l’excavació arqueològica que va permetre la descoberta de l’espai. I de 13 a 19 h hi haurà portes obertes a l’espai, situat al soterrani de l’escola Els Quatre Vents.

D’altra banda, el diumenge, d’11 a 13 h i de 16 a 19.30 h, continuarà la jornada de portes obertes. I el dilluns 20, el divendres 24, i del dilluns 27 al divendres 31 de març, els grups que ho desitgin poden concertar una visita guiada al jaciment. Només cal enviar un correu a [email protected].

Edicions locals