El molletà Josep Masats guanya el prestigiós premi Recvll de poesia

Una quinzena dels poemes de 'Gata.cat' giren entorn dels gats

Cultura

Mollet del Vallès

L’escriptor molletà Josep Masats Safont (Sant Fost, 1954) –molt conegut a la ciutat on va exercir durant dècades de professor a l'Institut Vicenç Plantada– va rebre diumenge el guardó a la millor poesia dels premis Recvll de Blanes. El treball reconegut és el poemari Gata.cat, que publicarà Pagès Editors d'aquí a un any. Gairebé una cinquantena de poemes formen aquest llibre, d'entre els quals una quinzena tenen com a tema els gats.

"M'interessen els gats lliures, de carrer, que no depenen de ningú", apunta Masats, qui explica que ha tingut gats i, sobretot, els ha "observat". L'autor, alhora, destaca que els gats –i també els gossos– "entenen tots els idiomes, però no en parlen cap".

A banda del vessant felí, Gata.cat conté altres creacions que tracten de temes "des de física quàntica fins a una cosa més de tocar de peus a terra, de flors, criatures...".

Pel que fa al seu estil literari, Josep Masats considera que els seus poemes tenen ritme, però estant fets perquè els pugui entendre "tothom qui llegeix un mínim". D'aquesta manera, afegeix que, segons el seu parer, en els poemes "s'ha de saber transmetre la bellesa i que alhora siguin entenedors".

La resta de premiats

La 59a edició dels premis Recvll de Blanes (Selva) es van celebrar diumenge al migdia i enguany el certamen estrenava categoria, amb el premi a la millor cançó inèdita en català, que va guanyar la blanenca Naiara Burke amb una composició dedicada a la seva professora de música.

Pel que fa a les categories habituals, els guanyadors van ser Núria Martí, per la millor obra de narrativa curta; Laura Masmiquel, premi a la millor obra teatral; Gemma Busquets, en la categoria de retrat literari i Jaume Planas, pel premi de periodisme. Les obres presentades als Recvll s'han duplicat respecte a la darrera edició, de 56 a 93.

Edicions locals