Sant Miquel del Fai reobrirà el 15 d'abril

La visita pública serà gratuïta i s'obre després del condicionament del recinte per garantir la seguretat dels visitants

Societat

Sant Miquel del Fai reobrirà el 15 d'abril
Sant Miquel del Fai reobrirà el 15 d'abril

Bigues i Riells

El recinte de Sant Miquel del Fai reobrirà al públic el pròxim dissabte 15 d’abril. Així ho ha anunciat aquest dijous la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, en una visita de final d’obres al complex, acompanyada de les alcaldesses de Sant Quirze Safaja i Sant Feliu de Codines, Anna Guixà i Mercè Serratacó; l’alcalde de Bigues i Riells del Fai, Joan Galiano, i el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Emilio Cordero.

Marín ha recalcat que "obrim a partir d'ara, però ho fem ordenadament, amb entrades controlades i amb la màxima seguretat", una reobertura que es fa recuperant "l’espai amb un respecte màxim a l’entorn i a l’evolució climàtica".

La visita pública a Sant Miquel del Fai es recupera després de les obres de condicionament al recinte, que han suposat una inversió de 5.453.624 euros a càrrec de la Diputació de Barcelona. El principal objectiu dels treballs ha estat que els visitants tinguessin les màximes garanties de seguretat en un entorn molt complex geològicament que és, a la vegada, el que li dona caràcter i rellevància. En aquest sentit, la presidenta de la Diputació ha agraït als "alcaldes, alcaldesses i als consells comarcals la confiança amb la Diputació de Barcelona" i que la reobertura el dissabte 15 d’abril permetrà entregar "aquest espai als municipis i a les comarques del territori".

Des de l’adquisició de la finca, l’any 2017, la Diputació de Barcelona ha prioritzat les condicions de seguretat del recinte amb grans intervencions centrades en la protecció dels riscos geològics de despreniments de pedres, especialment en l'estabilització de talussos i el sanejament de les cingleres. També amb la renovació de les baranes i els tancaments de protecció de tot el recinte per garantir la seguretat dels usuaris; i amb el condicionament del camí i recorregut interior per recuperar els desperfectes provocats pels aiguats de la tardor de 2018 i del temporal Glòria de 2019. També amb la reforma de totes les conduccions i instal·lacions de l’enllumenat per adaptar-les a les normatives de seguretat, sostenibilitat i respecte a l’entorn natural; amb la renovació i adequació de les instal·lacions de baixa tensió, per a la seva legalització; i amb l’adequació de l’aparcament i l’espai d’acollida de visitants, amb actuacions per condicionar l’arribada al recinte i l’espai per a vehicles, i revertir les deficiències d’instal·lacions i pavimentació.  

Visita pública

Els visitants podran accedir gratuïtament al recinte a partir del dissabte 15 d’abril. En una primera fase obrirà els caps de setmana i els dies festius i en tres franges horàries: matí (10 a 12 h), migdia (12 a 14 h) i tarda (14 a 16.30 h). La visita requerirà reserva prèvia, amb un sistema en línia (parcs.diba.cat/web/cinglesberti) que facilitarà l’entrada gratuïta per accedir al recinte i un codi QR per estacionar si és necessari. 

L’aforament al recinte de Sant Miquel del Fai serà limitat a 200 persones i 85 vehicles; amb la possibilitat que vehicles de mobilitat reduïda puguin accedir fins a la porta del recinte. La visita al recinte serà lliure, en un recorregut dissenyat per conèixer 12 punts d’interès del complex, gràcies a la instal·lació d’elements interpretatius amb les característiques més rellevants i l’accés a informació més ampliada. Tots aquests elements faciliten la informació a persones amb capacitats diverses, en la tasca contínua de fer de Sant Miquel del Fai un espai inclusiu i d’accessibilitat universal. 

El recorregut es completa amb un audiovisual i l’exposició Els cingles de Bertí i Sant Miquel del Fai. Recuperem el nostre patrimoni, que pretén donar a conèixer el complex i posar en valor el conjunt natural i patrimonial. L’exposició s’adreça a tots els públics i, en especial, als veïns i veïnes dels municipis propers a Sant Miquel del Fai.

Edicions locals