Generalitat i Ajuntament avancen com serà l'institut-escola Calderí-Pic

El delegat territorial d’Educació, Simó López, i l’alcalde, Isidre Pineda. han presentat el projecte a les comunitats educatives de Pic de Vent i El Calderí

Societat

El delegat territorial d’Educació, Simó López, i l’alcalde, Isidre Pineda, han presentat el projecte aquest matí
El delegat territorial d’Educació, Simó López, i l’alcalde, Isidre Pineda, han presentat el projecte aquest matí | Ajuntament de Caldes

Caldes de Montbui

L’Institut-escola Calderí-Pic del Vent serà una realitat a finals de l’any que ve. El projecte d’ampliació de l’actual edifici preveu la construcció, en una única fase, de les dues plantes del nou edifici que seran una continuació de l’edifici existent. Així ho han ratificat aquest matí el delegat territorial del Departament d'Educació de la Generalitat, Simó López, i l'alcalde de Caldes de Montbui, Isidre Pineda, que han presentat les característiques del nou edifici a les comunitats educatives de Pic de Vent i el Calderí.

Les obres es desenvoluparan de forma paral·lela a l’activitat lectiva, però s’han previst de manera que es minimitzi l’impacte que puguin tenir en el dia a dia del centre. El projecte també preveu la retirada definitiva dels mòduls prefabricats que actualment hi ha i s’acabarà definitivament amb els mòduls amb els quals conviu l’Escola El Calderí des del seu inici el 2006, fa gairebé 17 anys.

El projecte que s’executarà és el que va obtenir més bona puntuació dels tres que es van presentar al concurs d’arquitectura que va organitzar l’Ajuntament amb l’objectiu de buscar la millor solució a les necessitats del nou equipament. L’empresa encarregada del projecte ha estat la UTE Jordi Adell Roig, Júlia Nabona Jasans i Joan Ramon Pascuets.

El centre educatiu actualment acull una línia d’educació infantil i de primària, i dues línies de secundària. En total, amb la construcció del nou edifici i la reforma d’alguns espais de l’edifici existent el projecte preveu una superfície construïda de 1.454,61 metres quadrats. A aquests s’hi ha de sumar els 2.261,68 m2 de reurbanització dels patis i dels espais exteriors.

 

El projecte preveu la construcció d’una nova àgora com espai clau de l’ampliació. Aquest espai porxat i tancat connectarà la nova escola d’infantil i primària amb la de secundària. La idea és que es converteixi en el punt de trobada de tota la comunitat educativa perquè serà l’accés que faran servir els infants, les famílies i professors. D’alguna manera, aquesta àgora s’ha concebut com l’ànima del nou centre perquè és un nou espai multifuncional de més de 100 m2 que permet també la realització d’activitats. A més, també disposarà d’una balconada d’uns 50 m2. 

Més enllà d’aquest espai, l’ampliació s’ha plantejat com una continuació de l’edifici actual en dues plantes (planta baixa + 1). Les aules d’infantil s’ubicaran a la planta baixa del nou edifici, mentre que les de primària seran a la primera planta. El projecte també contempla la construcció d’aules de tutories, de psicomotricitat/dormitori i altres aules de reforç.

Les obres també serviran per reformar la cuina, que s’ampliarà i s’adequarà per tal de poder elaborar directament el menjar i donar un bon servei de menjador al centre educatiu.

A més, es construirà una nova pista esportiva exterior de més de 1.000 m2 que s’ubicarà al costat del gimnàs actual. També es reurbanitzaran uns 979 m2 dels patis d’infantil i primària i s’adequarà la rampa d’accés per fer-la completament accessible.

De forma global, el nou centre educatiu disposarà de mesures d’estalvi i eficiència energètica per millorar el confort interior i reduir el consum energètic. Per això, disposarà d’un sistema de control que permetrà l’obertura automàtica d’algunes finestres per regular la temperatura interior del centre.

Finançament compartit

La construcció del nou edifici i la urbanització de tot l’entorn té un pressupost global que supera els 3,5 milions d’euros, IVA inclòs. El finançament de l’obra s’ha repartit entre el Departament d’Educació de la Generalitat i l’Ajuntament a través de la signatura d’un conveni de col·laboració.

La factura municipal inclou tots els treballs previs a la construcció com la redacció del projecte, l’organització del concurs d’arquitectura i la direcció executiva de l’obra perquè l’Ajuntament s’ha fet càrrec de tots aquests tràmits previs per tal d’accelerar la construcció del nou centre educatiu.

El pressupost de l’obra s’ha vist afectat directament per l’alça dels preus de les matèries primeres dels últims mesos. Per això, s’ha hagut de revisar a l’alça per ajustar-lo als nous preus dels materials. Segons ha explicat el consistori, aquest increment dels preus ha fet endarrerir l’execució del projecte, que inicialment estava previst començar el 2022.

Edicions locals