El Consell Comarcal insisteix en demanar un millor finançament, ara amb una moció

L'acord va comptar amb el vot a favor de tots els grups, excepte Cs i la CUP que es van abstenir

Societat, Política

El Ple del Consell Comarcal del Vallès Oriental, celebrat dimecres, va aprovar una moció en què es reclama un millor finançament per als ens comarcals, que es reivindiquen com, conjuntament amb els ajuntaments, l'administració més propera a la ciutadania i una de les més afectades per la crisi dels darrers anys. L'acord va comptar amb els vots favorables d’ERC-AM, PSC-CP, Junts i En Comú Guanyem. Es van abstenir Ciutadans-Partido de la Ciudadanía i CUP Vallès Oriental-AM.

La moció argumenta que els Consells han patit des del seu inici un dèficit estructural de finançament. Amb els anys, "han esdevingut l’espai idoni per a compartir, mancomunar i concertar polítiques públiques entre ajuntaments, i també per a la delegació de competències del Govern de la Generalitat per a la prestació de determinats serveis bàsics, especialment per als municipis amb menys recursos". La consolidació de més serveis i la fragilitat de les formes jurídiques per donar continuïtat, però, donen com a resultat que "els Consells Comarcals siguin l’administració amb més precarietat perquè no poden garantir la consolidació i la continuïtat dels serveis que presta mitjançant un adequat finançament".

El proppassat 30 de gener es va reunir l’Assemblea del Fòrum Comarcal de l’Associació Catalana de Municipis. El Fòrum Comarcal de l’ACM, que està conformat per tots els consells comarcals i el Conselh Generau d'Aran, treballa des de 1993 de manera coordinada per esdevenir l’altaveu de les necessitats de tots els Consells Comarcals del nostre país. En l’esmentada assemblea es van presentar els resultats de l’enquesta sobre el finançament dels Consells que durant els mesos de desembre del 2022 i gener del 2023 es va dur a terme. L’enquesta posa de manifest, que els Consells Comarcals pateixen d’infrafinançament evident per prestar els serveis propis i delegats. També s’evidencia les dificultats per garantir l’activitat estructural del consell i les despeses indirectes de la prestació de serveis delegats pel Govern o pels mateixos municipis.

Després d’analitzar i debatre les conclusions de l’enquesta, el Fòrum va acordar impulsar la moció que ara aprova també el Consell Comarcal del Vallès Oriental i que acorda traslladar al Govern de la Generalitat la necessitat de donar una solució estructural a la greu situació de finançament dels Consells Comarcals, i instar que es creï un fons complementari al Fons de Cooperació local, que doti de suficiència financera als Consells Comarcals per a garantir la continuïtat dels serveis que presta.

Els consells també insten els governs català i estatal, i als grups parlamentaris amb representació al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats, a promoure les modificacions legislatives que s’escaigui perquè els Consells Comarcals puguin participar directament en els tributs de l’Estat i de la Generalitat.

També demanen al Govern de l’Estat que permeti que els consells comarcals puguin ser beneficiaris en totes les convocatòries de Fons Europeus, i garantir d’aquesta manera que els municipis amb menys recursos i menys població puguin accedir de manera conjunta a finançar les seves iniciatives amb fons europeus.

Edicions locals