Emilio Cordero: 'El Consell Comarcal ha crescut en serveis i ha sanejat els comptes'
El president i vicepresidents de l'ens, Raül Garcia i Jordi Manils, fan balanç del mandat que ara acaba al Consell Comarcal
El Consell Comarcal del Vallès Oriental va fer balanç, dilluns, del mandat 2019-2023, uns anys “intensos” en què el Consell “no ha pogut fer tot el que volia tant per la pandèmia com per la falta de recursos”, valorava el president de l’ens, Emilio Cordero. Justament, aquesta falta de finançament és un dels maldecaps de la institució, que fa temps que reclama millores a la Generalitat en aquest sentit. “Fa anys que reivindiquem una millora del finançament, i de cara al proper mandat s’haurà d’abordar molt seriosament, perquè si no el Consell ho passarà molt malament”, alertava Cordero.
“Som una administració finalista i no podem recaptar, i cal que altres institucions, sobretot la Generalitat i l’Estat, apostin pels consells comarcals per poder donar un bon servei a les persones”, deia el vicepresident primer, Raül Garcia, qui alhora remarcava l’increment del 50% del pressupost de l’ens en quatre anys, dels 20,6 milions als 30,7. “En matèria econòmica, hem deixat les bases consolidades per treballar en el futur”, deia Cordero, qui també valorava la “bona entesa” entre els tres grups que han format part del govern: PSC, Junts i En Comú Guanyem.
El vicepresident segon, Jordi Manils, destacava al seu torn l’increment dels serveis que presta la institució. “Avui es presten més serveis que fa tres anys i de millor qualitat, els treballadors tenen més drets laborals i el Consell Comarcal deu menys diners que aleshores”, deia Manils, qui subratllava especialment el desplegament del pla de xoc arran de la Covid, “un pla amb 76 accions de les quals s’han complert el 99%”, així com la creació del consell de l’FP comarcal, entre d’altres.
Entre els nous serveis dels últims anys, destaquen les oficines de fons europeus, per ajudar els ajuntaments a tramitar la documentació necessària per obtenir aquests fons; la de transició energètica, per ajudar els ens locals a elaborar estudis; i la de l’Agenda 20/30, per alinear totes les polítiques de l’administració en un mateix sentit.
Altres projectes desenvolupats aquests quatre anys tenen a veure amb la promoció dels sectors agroalimentari i turístic; i en habitatge destaca l’augment del 36% de visites ateses i tasques d’assessorament. També és remarcable la gestió de 8 menjadors escolars i 106 rutes de transport escolar, i l’aprovació dels plans d’infraestructura ètica i antifrau.
A més, el servei d’ajuda a domicili ha atès gairebé 1.300 persones i s’han fet més de 10.000 programes individuals d’atenció. També s’ha posat en marxa el servei d’atenció integral LGBTI i s’ha aprovat el pla comarcal de joventut, s’ha impulsat un nou model de la Fira Guia’t i s’ha millorat el servei de l’Oficina de Consum, que ha passat de 1.430 expedients resolts fa quatre anys a 2.586 expedients l’any passat.
La seu, pendent
D’altra banda, el president del Consell reconeixia tenir una “espina clavada” en relació amb la nova seu del Consell, pendent de traslladar-se a l’edifici dels antics Jutjats un cop estigui rehabilitat. “El concurs per reformar la seu de l’avinguda del Parc va quedar desert i ara hem hagut de tornar a licitar el projecte”, lamentava Cordero.