S'inicien els Jocs Special Olympics a Granollers

Arriba la flama de la torxa a la comarca amb un acte festiu i avui dijous s'inauguren al Palau d'Esports

Esports

S'inicien els Jocs Special Olympics a Granollers
S'inicien els Jocs Special Olympics a Granollers | Toni Torrillas / SomVallès

GranollersMontse Eras

Granollers és fins diumenge la capital de l'esport inclusiu del país, amb activitats a una desena d'equipaments de la ciutat i propostes també al carrer perquè els Jocs Special Olympics, l'esdeveniment esportiu més important per a persones amb discapacitat intel·lectual, sigui també un espai de trobada i de visualització de la diversitat. 

Aquests jocs catalans se celebren cada quatre anys. De fet, s'havien de celebrar el 2022, però a causa de la pandèmia s'han celebrat un any més tard. Aquesta 12a edició està coorganitzada per la Federació Catalana d'esports per a persones amb Discapacitat Intel·lectual (ACELL), l'Ajuntament de Granollers i l'agrupació esportiva Special Olympics de Catalunya. Enguany, seran 14 les disciplines esportives que es disputaran a Granollers per donar visibilitat i empoderament al sector. Paral·lelament al calendari competitiu, els Jocs també contemplen una programació amb activitats que facilitaran la participació ciutadana, amb la qual es promourà la integració i la conscienciació social. De fet, també el comerç s'hi ha abocat i unes 200 botigues de la ciutat ofereixen informació i exposen imatges dels Special.

Es preveu la presència de 1.500 esportistes amb discapacitat intel·lectual d'arreu, uns 300 entrenadors i 600 persones que formaran part de l'equip del voluntariat. Així, Granollers "visibilitzarà i empoderarà les persones amb discapacitat intel·lectual, tot generant complicitats solidàries i de respecte a la societat. I ho farà a través de l'esport, com a vehicle per al foment de la inclusió i la integració de les persones", destacava l'organització.

En aquesta edició dels Jocs Special Olympics hi participen esportistes d'11 comunitats autònomes i 10 països, amb un equip tècnic i d'entrenadors format per 300 persones. El voluntariat és peça clau dels jocs, seran 600 persones que oferiran suport als equips, als esportistes, a les activitats de promoció i a tots els actes paral·lels que tindran lloc durant els quatre dies dels Jocs.

La Fira dels Jocs

Els jocs es complementaran divendres i dissabte amb una fira a les places de la Porxada, Maluquer i Salvador i Lluís Perpinyà, d'11 a 20 h, i una programació d'activitats lúdiques i esportistes. Divendres a la Porxada hi haurà un taller de Tennis Taula a càrrec del Club Tennis Taula Granollers i a les 18.30 h la part més festiva i musical anirà de la mà del grup Strabbers. A la plaça Maluquer i Salvador, l'Escola Pia instal·larà un circuit de psicomotricitat i el BMG, un xutòmetre inflable. El Club Bàsquet i farà partits de 3x3 i el Club Esgrima, una exhibició d'aquesta disciplina. A la plaça de Lluís Perpinyà, hi haurà instal·lat un futbolí inflable, i s'hi faran tallers de pintacares a càrrec de Parc Estudi, de fer xapes, i altres activitats recreatives i de jocs tradicionals.

Dissabte, la Porxada acollirà una sessió de ioga i relaxació a càrrec de Vania Álvarez (11 h), una exhibició canina a càrrec d'ASS Discan (12.15 h), un taller de breakdance amb Azzelarab Filali (16 h), una exhibició de dansa urbana amb Mi Zona (16.30 h) i la música d'Ainhoa i Gisela Moreno (17 h) i el grup de rock Motörhits (19 h). El Club Tennis Taula hi reeditarà el taller i el Club d'Escacs també n'organitzarà un. A la plaça Maluquer i Salvador es repetiran les activitats de divendres, i a la plaça Lluís Perpinyà, de nou hi haurà el futbolí inflable, el taller de fer xapes i jocs.

Edicions locals