Rècord de llocs de treball a la comarca i atur a mínims històrics

La delegació vallesana de la Cambra de Comerç valora l'evolució del teixit empresarial i mercat del treball al Vallès Oriental

Economia

Jaume Aragall, president de la Cambra del Vallès Oriental
Jaume Aragall, president de la Cambra del Vallès Oriental

La Cambra del Vallès Oriental ha presentat l’informe del primer trimestre del teixit empresarial i mercat del treball al Vallès Oriental, que destaca tant pel rècord històric de llocs de treball a la comarca com pel mínim històric de l’atur en un mes de març. Pel que fa als llocs de treball que hi ha a la comarca, el mes de març va tancar amb 155.575 afiliacions a la Seguretat Social (+0,8% respecte al trimestre anterior), la xifra més alta des del 2008. Segons el tipus de règim d’afiliació, els assalariats han crescut un 1%, mentre que el nombre d’autònoms s’ha reduït lleugerament (-0,3%).

L’afiliació segons residència padronal també frega xifres històriques, amb 188.425 persones a finals de març, la segona dada més alta des del 2012, només per darrere del novembre de l’any passat. “Aquestes 30.000 persones de diferència són les que viuen al Vallès Oriental, però treballen fora de la comarca”, aclareix el president de la delegació vallesana de la Cambra, Jaume Aragall, qui apunta que “molts treballadors residents al Vallès Oriental es traslladen a una comarca diferent per treballar”.

Malgrat les bones dades, l’últim any hi ha hagut un cert alentiment del ritme de creixement anual respecte als mesos anteriors. “A la comarca el ritme de recuperació és menor perquè l’ocupació no va caure tant durant la pandèmia; aquí no depenem tants dels serveis, com en altres llocs, que són els que més van patir”, diu Aragall. Malgrat tot, el creixement va ser de l’1,9% respecte a l’any anterior, i més intens entre les dones que entre els homes.

L’atur, en mínims històrics

Pel que fa a l’atur, la comarca va tancar el primer trimestre amb el valor més baix de persones desocupades per a un mes de març des de fa 15 anys –19.600 persones aturades–, i actualment la taxa d’atur és del 9,4%, la mateixa que la mitjana catalana. Respecte a l’any passat, l’atur s’ha reduït sobretot entre les persones de 30 a 44 anys (-6,8%), i especialment entre les dones.

Sobre l’evolució del nombre d’empreses, la comarca va tancar el trimestre amb 11.795 centres de cotització, 82 menys que l’any anterior (-0,7%). La construcció, de fet, és l’únic sector que creix en comptes de cotització (+2,8%), mentre que la indústria pràcticament s’ha mantingut (-0,1%) i els serveis i l’agricultura han disminuït (un -1,3% i un -7,4%, respectivament).

Tot plegat, valora Aragall, “demostra dinamisme i porta a un increment del consum intern, sobretot la primera meitat de l’any”. Per a la segona meitat, en canvi, es preveu una “lleugera desacceleració”, entre d’altres per un increment de la inflació del voltant del 3%. “Accelerarem menys, però ens mantindrem a velocitat de creuer”, conclou el president territorial de la Cambra.

Edicions locals