Els miralls per veure'ns-hi reflectits com a societat

No sé el temps que fa que vaig adquirir l'hàbit d'anar al quiosc i comprar el diari. Escollir el diari i mirar-ne la primera o la darrera pàgina abans d'obrir-lo, forma part dels costums i hàbits que hom necessita i, fins i tot, desitja tenir, al costat d'altres, és clar. Avui la premsa escrita conviu amb d'altres mitjans de comunicació que poden arribar i, de fet, arriben a molta gent. Avui l'hàbit d'anar al quiosc amb les primeres clarors matinals i escollir el diari conviu amb el gest de sintonitzar una emissora de ràdio o de televisió i, més recentment, amb el de connectar el mòbil o l'ordinador.

La informació ens arriba per molts canals de comunicació i encara molt més que això, aquell món, en certa manera, unidireccional de comunicació que hem conegut s'està posant en qüestió, i les tecnologies de comunicació digital hi estan ajudant. Sigui quin sigui el canal de comunicació que s'utilitzi hi busquem aquell mirall en el qual veure'ns reflectits com a societat.

Estudis contrastats assenyalen que els joves disminueixen el seu consum de televisió i de premsa escrita en favor d'internet i de la lectura dels diaris a través de la gran xarxa. Utilitzen internet, entre d'altres coses, per informar-se i per difondre la informació que els interessa entre les seves xarxes afins. Això no hauria d'implicar pas, tal i com ho veig, la desaparició dels diaris. Segurament no tenen avui el mateix paper que fa uns anys a l'hora de prescriure l'agenda informativa, però segueixen tenint un paper central en la identificació col·lectiva de la gent. Aquest és el món de la comunicació en el que hem entrat de la mà dels joves que poden estar prefigurant el futur amb la seva pràctica. Pensar en allò que havia estat i ja no serà és un exercici de nostàlgia del que la maduresa ens hauria d'ensenyar a defensar-nos.

Tal i com ho veig, però, allò que és substancial a la premsa no és tant la seva forma com el seu contingut. El mitjà de comunicació que s'utilitzi pot condicionar o matisar aspectes del contingut. És evident que, per exemple, la interactivitat que permeten els mitjans de comunicació que utilitzen Internet no el tenen altres mitjans. Però a la fi a uns i als altres mitjans els demanem informacions interessants, rigor professional en el seu tractament i pluralitat d'opinions per tal que cadascú es pugui fer el seu propi judici. Allò essencial en aquest univers que sembla infinit d'informació és la credibilitat.

Immersos en aquest univers, en aquest "mercat", els qui es dediquen a la comunicació, com la gent d'Aravalles.cat han de poder contribuir a aportar elements per fer-nos reflexionar i per enriquir l'experiència de llegir, com la de sintonitzar o la de veure un determinat mitjà. Pot semblar tòpic, però per a mi segueix essent vàlid. Els mitjans d’informació, sigui quin sigui el canal de comunicació que utilitzin, són els espais on busquem el mirall per veure’ns-hi reflectits com a societat.

Molta sort!

Edicions locals