Videoclips d'alta tensió

Ho confesso, no tinc cap MP3 ni similars i no sé baixar-me música amb l'ordinador. Sóc de les que escolto els mateixos discs compactes de fa anys, amb escasses incorporacions al repertori i sintonitzo les emissores de música que posen els grups i estil dels clàssics de sempre. Doncs això, que no evoluciono i no estic al dia de què s'escolta.

Però la meva filla que té onze anys sí. O això creu ella. Això fa que de tant en tant em demani l'ordinador per connectar-se al Youtube per mirar videoclips d'aquesta, d'aquells i dels de més enllà. I me'ls ensenya. Us he de confessar que la imatge de dona fatal i home objecte que mostren la majoria de cantants que encapçalen les llistes de les més escoltades m'ha fet adonar que hi ha coses que no canvien. Noia jove, sexi, lleugera de roba i amb escots generosos, movent el cos rodejada de mascles de pit i abdomen musculós amb cara de desig i salivera. De la lletra no us en sé dir gran cosa, tampoc s'endevina el tema, amb el tipus de videoclip tan poc creatiu. I m'adono que és el que miren i escolten la majoria de nenes i nens d'aquestes edats.

L'educació musical que hem transmès als nostres fills i filles està en un buit. Enrere han quedat els concerts familiars amb les Macedònia, o els grups d'animació com Tramvia Blanc i tants d'altres. D'un dia per l'altre me la trobo navegant per internet a la caça d'uns videoclips tan estereotipats que tremoles del missatge confús que rebrà. Tan sols esperes que un dia descobrirà algun cantautor local carregat d'autenticitat o un grupet d'arreplegats que gaudeix fent versions i s'adonarà que la millor música no surt d'un cos que provoca ser grapejat.

Tot i així, un amic meu, m'ha parlat del bon moment musical que viu el país. He descobert, que sí, que hi ha gent fent coses molt interessants, concerts aquí i allà, que em donen un bri d'esperança que no està tot perdut. És qüestió de deixar que sonin més Manel, Els amics de les arts, Sílvia Pérez Cruz, els Antònia Font, Sanjosex... i un bon grapat més. Alguna cosa quallarà.

Edicions locals