El frau de la Catosfera

A finals de gener Granollers tornarà a acollir les jornades de la Catosfera, la trobada anual més important de blocaires de Catalunya. El terme 'catosfera', obra del vallesà Toni Ibàñez, naixia per definir l'univers d'aquells internautes que publiquen en català a internet, una comunitat, la dels blogaires del Principat, que a dia d'avui encara creix i és de les més dinàmiques del món. Diàriament són molts els catalans que decideixen obrir un blog a la xarxa, ja sigui per compartir-hi experiències professionals o explicar-hi el dia a dia des d'un to personal. En aquest sentit les jornades de la Catosfera, que van celebrar la seva primera edició ara fa tres anys, establien un punt de trobada on compartir experiències més enllà de la virtualitat.

Aquelles històriques primeres jornades van ser tot un èxit fruit de la il·lusió col·lectiva i van aplegar centenars de blocaires d'arreu dels Països Catalans, que van fer quilòmetres i quilòmetres per ser a Granollers i participar d'aquella trobada pionera. L'afluència fins i tot va sorprendre l'Ajuntament de la ciutat, que inicialment va cedir les instal·lacions del CTUG amb un cert escepticisme i que finalment va apuntar-se el gol d'haver apadrinat una trobada que va arrossegar multituds i va posar Granollers al mapa.

Malgrat l'èxit inicial, fruit del context d'eufòria que envoltava l'efervescent blogosfera catalana, els assistents a les primeres jornades ja vam notar una sèrie de mals endèmics que són els que, en només tres anys, han acabat matant les jornades de la Catosfera. L'excessiu personalisme de l'organitzador de les trobades, el fins aleshores desconegut Marc Vidal, va desembocar en un corporativisme desmesurat entre els ponents, fins al punt que van parlar absoluts desconeguts mentre que algunes de les veus més seguides de la Catosfera van ser ignorades. De la mateixa manera, ja es va detectar un excessiva i innecessària tendència a convidar blocaires espanyols, quan tant el concepte Catosfera com l'esperit de la trobada va lligat a l'experiència d'escriure en català a la xarxa.

Aquests defectes van fer-se encara més evidents a la segona edició de les jornades de la Catosfera, celebrades a la capital vallesana a principis de 2009, sobretot per la imparable descatalanització de les trobades o, si es vol, espanyolització de les conferències. En les darreres jornades el 62% dels ponents convidats eren espanyols, i només el 38% dels qui van parlar tenien blogs en català. Era un nou exemple de corporativisme, potser motivat pel fet que Marc Vidal, l'impulsor de les jornades de blogs catalans, ha abandonat la llengua del país al seu blog i ara només escriu en espanyol.

Malgrat la pèrdua de l'esperit inicial, que ha comportat una important baixada dels participants, l'Ajuntament de Granollers ha continuat brindant un suport incondicional a la trobada, amb l'esperança de repetir el ressò mediàtic de la primera edició. Encara recordo com, aquell gener de 2008, els responsables del CTUG repetien, des del més absolut analfabetisme digital, que en tant sols 24 hores el web catosfera.net havia superat els 3 milions de visites, quan l'Avui.cat, la web catalana més visitada de la xarxa, no sobrepassa les 24.000 visites diàries.

L'edició de la setmana vinent (del 28 al 30 de gener) podria ser la darrera trobada de la Catosfera, ja que les veus crítiques ja sobrepassen les que hi donen suport. Fins i tot s'ha creat una trobada paral·lela la nit del dissabte 29 de gener al bar de la Troca, on blocaires d'arreu de Catalunya s'aplegaran per fer mofa de les encarcarades jornades oficials i recuperar l'esperit festiu i popular d'aquell primer aplec del 2008, que encara no patia dels personalismes i la descatalanització del xiringuito actual. La desafecció a la xarxa és evident, però l'Ajuntament de Granollers encara no l'ha detectada, de manera que es continua donant suport incondicional a unes jornades que, a dia d'avui, fan més mal que bé al nom de la ciutat.

Edicions locals