Els senyals de trànsit i la imaginació

Fa poc temps que a la carretera de Cànoves a Cardedeu -i crec que també a altres punts de la comarca- han instal·lat uns senyals que avisen de la perillositat que creuïn animals. Al ben mig del triangle hi ha dibuixat el que sembla un cérvol. Al principi em vaig emocionar força pensant que en Bambi, protagonista del cinema infantil, s'havia traslladat al Vallès Oriental. Però l'alegria va durar poc, ja que el sentit comú era menys lluny del que em pensava.

Aquest dijous, conduint de nit, vam creuar-nos amb una furgoneta, deturada a la carretera abans esmentada, d'on baixava un noi per provar de retirar un senglar que acabava de ser atropellat. Vaig comprovar que l'advertència del senyal era ben fundada. Al principi vaig pensar que aquest xiquet havia tingut la dissort de xocar amb l'animaló. Però, com ja sabeu, les coses no sempre són el que semblen.

Vam continuar el trajecte, tot intrigades perquè vam detectar que hi havia una taca immensa d'oli a la carretera. A 50 metres d'on vivim vam veure un cotxe, concretament un Mercedes, avariat i damunt d'una bassa d'oli. Vam descobrir que ells eren els que havien atropellat al senglar, i havien suposat que era un gos i, per motius que desconec, no s'havien pogut deturar per comprovar-ho.

Tota aquesta explicació d'una vivència és només per comentar-vos un parell de foteses. En primer lloc, avisar-vos que els senyals no s'han adaptat al territori, fet que pot provocar la generació de falses expectatives com, per exemple, la de trobar-vos la daina pigada dels dibuixos animats. I, en segon lloc, informar-vos que s'ha obert una línia d'investigació per saber si els senglar actuava sol o pot pertànyer a alguna xarxa organitzada amb ideologia contrària als símbols opulents.

Edicions locals