Amor estadístic

Cada any surten estadístiques de tota mena que converteixen les amoretes en indicadors, fan variables de les qualitats i les virtuts i ens mostren amb gràfiques la trempera matinera de les macromagnituds. Un cop al mes m'han convidat a provar de comunicar-me, virtualment, amb vosaltres. La possibilitat d'espifiar-la triant algun tema d'actualitat caducada desafia totes les previsions de les lleis d'estimació estadística. Però mentre els especialistes treballen per a obtenir mitjanes aritmètiques i estimular, així, l'art de la comparació, coneixeu un àmbit més actual que l'amor?

Crec que hi ha quelcom inqüestionable: mentre llegiu aquest article esteu estimant o estimant. Us agradi, més o menys, no ens queda més opció que estimar. Si ens referim a les relacions amoroses de les parelles i, per tant, descartem família, amics i animals de companyia, ens trobarem amb casuístiques i hipòtesis tan diverses com innombrables.

Potser alguns teniu amors secrets engavanyats en caixes imaginàries, ocultes en alguna lleixa de disseny poc convencional. Uns altres potser sortiu d'algun entrebanc lleu i somieu la propera provatura dalt de sabates de taló alt. A uns pocs, encara us ve de gust posar-vos la disfressa de la indiferència, que tan bons resultats us va donar l'any passat. Uns pocs encara us esteu recuperant del darrer càstig sentimental on us van posar un gomet vermell com si fóssiu a l'aula d'educació infantil. Potser uns altres fa temps que vau tancar la porta, de bursada, i vau posar el baldó de la solitud discretament triada.

Algunes i alguns tot just porteu l''L' perquè acabeu de treure-us el carnet de conducció de la primera relació amorosa. Uns quants encara adoreu l'ésser que us va acompanyar i amorosir la vida en un tram majestuós de camí. D'altres us heu acostumat a un amor quotidià, sòlid i amè, amb ànsies de vent de garbí que dugui alguna sorpresa en el vol. Alguns us conformeu amb l'amor platònic que us inspira, d'amagatotis, a escriure paraules al diccionari del desig.

Però tots i totes tenim sort: encara no s'ha creat cap estadística oficial, que ens quantifiqui el nostre amor en el sistema mètric decimal; ni oficines (amb funcionaris amatents) on anar a segellar el possible, i conjuntural, atur amorós.

Edicions locals