Sant Jordi: mengem, llegim o falquem?

Sant Jordi ja és aquí. Literatura i amor van de bracet i, en principi, ens alimenten sense generar ni cel·lulitis ni cremor d'estómac. Podeu llegir a dojo sense haver de pensar en cap operació biquini de cara a l'estiu. Com que, potser, coincidirem que la lectura ens nodreix, us convido a fer la tria de llibres com si estiguéssim escollint el restaurant on anirem a paladejar un suculent àpat. La varietat, en els dos àmbits i per fortuna, és inqüestionable.

Si volem un restaurant clàssic, d'aquells on demanem el que demanem segur que serà un banquet complet, podem escollir grans autors i autores com Josep Pla, Mercè Rodoreda, Quim Monzó i tants i tants que no puc enumerar però que, de ben segur, els tenim al pap.

Si mengem amb els ulls i som amants dels restaurants de disseny, potser cercarem alguna proposta on la il·lustració en sigui el plat recomanat del dia (a la cuina del nostre Vallès tenim opcions com els dibuixos de la Maria Vidal de Cardedeu o les aquarel·les de la Caterina Roca de la Garriga). Si preferim un restaurant d'elit, d'aquells on es menja fabulosament, com seria el de la Ruscalleda o el Racó de Can Faves, sempre podem comprar algun assaig d'autors com Raimon Panikkar o el celoní Antoni Pascual (estudiós de Rainer M. Rilke, Antonio Machado i Màrius Torres).

I si pretenem fer una dosi de tapes, gustoses i consistents que, amb poca quantitat, ens deixen un regust immillorable als llavis, sempre podem delectar-nos amb una dosi de poesia. En aquest cas serà més difícil trobar poemes a les parades de Sant Jordi que no pas bons restaurants de tapes; però, amb paciència, tot és possible.

Pels qui volem un menú infantil tenim la degustació del Cafè dolç, cafè amarg de l'Editorial Proteus de Cànoves o un menú, de peix i més juvenil, d'en Jonàs, el pescador (d'en Reiner Zimnik, traduït per la Teresa Guilleumes).

Si escollim un restaurant de casa, on a més d'obtenir bona qualitat en el que assaborim també tenim la proximitat i l'intercanvi amb qui cuina, sempre podem seleccionar un text d'escriptors/es del Vallès Oriental com: en Ramon Monton de Cardedeu; en Jordi Masó de Granollers; l'Anna Ballbona de Montmeló; en Pau Gener Galin de Sant Celoni; o qualsevol text d'escriptors garriguencs a les populars edicions Gnurf, entre d'altres.

Podem triar i remenar, ben bé com si fóssim al mercat, però amb paraules escrites que inunden els carrers, i fins i tot podríem seguir enumerant restaurants i lectures: llocs on menjar vegetarià o digerir lectures més verdes que l'enciam; fondes on ens parlin de futbol i altres menesters; lectures i paladars exòtics que ens portin de viatge o novetats editorials on les parets encara fan olor a acabat de pintar i la tinta se't desfà als dits.

Però si, després de tot això, resulta que no vols o no pots llegir però és Sant Jordi i et veus com obligat a comprar literatura, sempre pots adquirir els llibres per falcar taules i cadires que ballen sense música de fons. El mobiliari serà feliç perquè passarà de l'art de la dansa al món apassionant de la literatura.

Edicions locals