Faula electoral

Us proposo que imagineu un indret on hi ha eleccions per escollir-ne el president. Sé que és un exercici costerut, però provarem de fer-lo amè. Qualsevol semblança amb la realitat és pura coincidència.

La classe política d’aquest país imaginari, amoïnada pels propers comicis, s’ha envoltat dels millors assessors en els àmbits econòmic i legal. Quadren idees i legalitzen equacions.

Durant la campanya la majoria de candidats ataca als seus contrincants i són sancionats per la contaminació ambiental que generen al conjunt de la societat.

El candidat més ensopit ha hagut de demanar l’ajut als humoristes per afegir alguna expressió irònica en els discursos politicoavorrits. Alguns, els més innovadors, han convençut a comerciants dels mercats municipals, cambrers i mestresses de casa, entre d’altres, perquè els ensenyin les normes bàsiques de saber escoltar. Els professionals de la perruqueria i l’estètica clenxinen i maquillen a tort i a dret. No és d’estranyar que els presidenciables puguin rebre floretes com ara:

―Guapo!....

I més o menys ruboritzats, responguin:

―Gràcies!

Els perfumistes intenten establir possibles col·laboracions amb una candidata amb el nas arromangat però s’ensumen que no serà fàcil; hauran de redactar els convenis en castellà. Els de l’àmbit de la gastronomia fan un compendi dels aliments que, combinats en justa mesura, alimenten el somriure i fan brillar la pell. En algun cas, veient a l’aspirant embotit dins de l’americana, s’han limitat a preparar-li una dieta estricta per evitar-li despeses extraordinàries de vestimenta. Representants de les diverses religions del país els han dissenyat pregàries a mida que puguin enviar-les com a sms i reforçar, així, l’esperit laic d’algun aspirant. El sector del tèxtil ofereix descomptes per tapar la nuesa, física i d’idees, d’algun partit. Els professionals del circ van bojos per llogar l’home invisible d’aquestes eleccions.

I arriba l’hora de la veritat, o sigui, el dia de els eleccions. Tot i el suport professional i social, es troben amb una abstenció del 99%. Es pot dir que només han votat els candidats i la parentela. Els posteriors estudis d’empreses especialitzades en l’anàlisi dels resultats polítics han fet la diagnosi següent:

'Benvolguts/udes polítics /ítiques,

Primer, volem felicitar-los a tots i a totes per una de les campanyes més ben organitzades i participatives en el nostre país.

Tot i que, segons les enquestes d’opinió inicials, crèiem que la participació seria de les més altes de la història, volem comunicar-los que l’abstenció només ha estat causada per un mer equívoc lingüístic. Hem arribat a la conclusió que la causa de la poca participació ha estat que l’impressor de les pancartes, amb les presses de darrera hora, va convocar el poble a les properes ereccions i la gent, desconcertada, cauta i amb poc costum de mobilització per aquests temes, ha decidit quedar-se a casa fins a rebre més instruccions. Així només ha estat un excés de convicció en l’eslògan.

Atentament,

Federació d’Analistes polítics
'

Enguany no tindrem aquest ball de consonants en els cartells i, per tant, només puc animar-vos a exercir el dret a vot el 28 de novembre.

Edicions locals