En el pot petit hi ha la bona confitura

Hi ha iniciatives culturals que, per molt que es vulgui, difícilment seran rendibles. Si parléssim amb el llenguatge d’alguns preadolescents en diríem activitats que són més divines que populars. Són petites i brillants perles que haurien de desar-se en el joier de la protecció cultural. Fent un cop d’ull al nostre entorn n’he trobat un cas com a exemple.

És la iniciativa d’un vallesà, concretament de Vallromanes, en Víctor Pàmies. En Víctor és un lingüista especialitzat en paremiologia. O sigui, la ciència que estudia els refranys, els proverbis i altres enunciats que transmeten algun coneixement tradicional basat en l'experiència. Fa anys i panys que, amb un esforç i constància envejables, recull milers i milers d’aquestes píndoles de cultura popular i les publica en diversos blocs que trobareu fàcilment a Internet. Ara està editant un llibre que recull les dites i frases fetes que fan referència a l’ull. I aquí teniu la perla!

Com podem fer que quelcom tan interessant per als amants de la lectura, l’escriptura i de la llengua catalana sigui rendible o com a mínim pugui cobrir els costos d’edició?

Doncs en la resposta hi ha una novetat. S’ha creat una pàgina web amb l’objectiu de democratitzar el mecenatge i poder finançar així projectes de creadors i artistes independents, projectes que difícilment poden entrar en el circuit comercial establert. S’hi pot participar amb imports econòmics baixos i el creador té quaranta dies per recollir els diners necessaris per endegar el seu projecte. Com que no sé si puc fer publicitat de la pàgina web us convido a buscar Víctor Pàmies en el seu bloc i acabar de llegir en què consisteix tot plegat.

Deixeu-vos endur pels sentiments de pertinença comarcal i de defensa de projectes que engrandeixen la nostra cultura, la nostra llengua. Sobretot gaudiu de la saviesa popular que ha anat aplegant en els seus reculls i utilitzeu-la de tal manera que el català deixi d’empobrir-se i pugui gaudir de la seva esplendor i bellesa.

Solidaritat cultural i bona llengua per a tothom!

Edicions locals