La mare que et va parir?

Aquest és un article d'opinió encarregat per una de les persones que més m'estimo, la meva germana. Disculpeu la franquesa però el que em va plantejar és interessant i espero que també ho sigui per a vosaltres.

Fa pocs dies va tenir un petit incident amb el cotxe (el qual m'estalviaré explicar-vos per no fer-me pesada). La qüestió és que després d'escoltar els renecs de l'altra persona implicada que giraven al voltant del tan conegut i usat 'filla de puta' o 'la mare que et va parir' ella va aparcar l'automòbil i es dirigí a demanar-li disculpes. Segurament, coneixent-la, també ho hagués fet sense necessitat de la grolleria. Es va trobar davant d'un home-paret que no escoltava; amb un caràcter tan agre com el vòmit dels seus mots. La persona, que només s'havia endut un petit ensurt, va seguir proferint improperis al voltant de les mares. En aquest cas es referia a una mare que no hi era; que no tenia res a veure amb l'habilitat de conducció de la seva filla; a una mare que, per sort, havia educat la seva filla amb l'honestedat i la humilitat que impliquen aturar-se per demanar perdó; a una mare que no es podia imaginar el que succeïa tot i que el verí lancinant de l'home-paret apuntava cap a ella sense dubtar-ho ni un segon.

Pocs dies després també vaig escoltar una anècdota similar on el pare d'una diputada havia estat al costat d'unes persones indignades que cridaven filla de puta a la seva estimada filla sense saber que el tenien al costat. Us imagineu el mal que deu fer sentir-ho? Ell va estalviar-se cap rèplica per molts i molts motius que no cal enumerar. Ell, i la seva dona, tenen aquelles ànimes elegants que no cauen en respondre a l'insult amb un altre insult.

Doncs un cop situats amb exemples que poden ser prou quotidians us volia fer alguna consideració. Si cerquem insults a Internet podem trobar llistats de paraules en català d'una sonoritat esplèndida que també fan el fet. En la majoria d'ocasions només trobareu tres o quatre mots que es refereixen a les mares davant d'uns dos o tres mil exemples. Us animaria a fer-hi una ullada, a insultar en català però a deixar les mares tranquil·les que ja tenen prou feina. Us engrescaria a donar les gràcies, de tot cor, a totes les mares que ens han parit i a imaginar-nos com s'extingiria el món si les mares posessin un cartell de 'Tancat per vacances'.

Edicions locals