Dignificar els serveis socials

Regidor portaveu d'ERC-Acció Granollers i cap de llista dels republicans

Els serveis socials són, juntament amb l'educació, la sanitat i les pensions, elements claus de l'estat del benestar. Són elements de reforç de la justícia social i de la igualtat d'oportunitats, i en aquest sentit la nova llei de Serveis Socials, impulsada per Esquerra a l'anterior legislatura, va servir precisament per dignificar els serveis socials.
Els serveis socials han de treballar per a la inclusió, per a l'acompanyament de les persones que han patit una sotragada a la vida. Han d'orientar i donar elements perquè les persones puguin recuperar la dignitat i tinguin autonomia. I fer-ho per eixamplar la solidaritat, els llaços socials de la nostra societat.
En moments de crisi com l'actual, cal prioritzar els recursos públics per seguir donant ajudes a qui menys té. Perquè la crisi és dura. L'augment de l'atur fa que hi hagi cada cop més famílies sense ingressos a final de mes, i això comporta un augment de problemes socials i tensions que poden portar a més dificultats i a caure en processos d'exclusió. És doncs el moment per fer créixer les ajudes a col·lectius vulnerables i no per retallar ajudes de caire social.
El cas del PIRMI ha estat potser el més debatut aquests últims mesos. Aprofitant l'estiu, el Govern de CiU va posar en qüestió el Programa Interdepartamental de Rendes Mínimes d'Inserció (PIRMI) i ha posat la lupa per controlar el frau en les persones més vulnerables de la nostra societat, actuant així com un 'busines-friendly', i no com un govern amic de la justícia social.
La gent que cobra aquesta ajuda formen part del sector més fràgil de la societat, de les persones que sobreviuen més enllà del llindar la pobresa. Són famílies sense recursos, sense feina, sense xarxes de solidaritat, sense domicili fix, immigrants... A més, les dades del PIRMI demostren que la gent que hi acull se'n surt i que té un alt índex d'inclusió.
El govern de CiU ha demostrat doncs molt poca solidaritat, i també ha qüestionat la feina dels professionals dels serveis socials. Ens els últims anys, les lleis de dependència o de serveis socials havien reconegut la feina d'aquests professionals, i ara hem reculat, hem fet passes enrere en la professionalització i gestió dels serveis socials. Tenim bons professionals, bones escoles, bones universitats que formen educadors i treballadors socials excel·lents i el govern amb actituds com aquestes en qüestiona la seva capacitat, el seu coneixement, la seva professionalitat.

A Granollers, cal un nou pacte local contra la crisi on s'hi impliqui a tothom. Entitats culturals, esportives, empresaris, sindicats... tots hem d'estar alertes a la detecció de situacions de necessitat. Entre altres, cal fer la nostra ciutat més accessible, arreglant voreres i zones de la ciutat. Cal potenciar bancs del temps, perquè en temps de crisi necessitem ajudar-nos uns als altres (jo et porto els nens a l'escola i tu m'ajudes a muntar un armari). Calen més ajudes a famílies monoparentals i nombroses, i cal donar suport a la bona tasca d'entitats com el Xiprer, Càritas, o la Creu Roja, entre molts altres. És el moment per a ser creatius en la gestió de les polítiques socials, coordinant els projectes que fan entitats d'àmbits diferents.
Perquè un país més just és el primer pas per a fer possible un país lliure.

Edicions locals