Ho hem d'intentar

Fer esport és alguna cosa més que condicionar el nostre físic, estar bé amb el nostre cos, fer vida sana o practicar la modalitat esportiva que ens agradi. Fer esport significa conèixer, trobar i corregir uns valors que ens ajudaran a ser millors persones. Parlo de valors com el respecte, el compromís, el sacrifici o el fet de valorar l'amistat, entre moltes altres coses. Per això, tot l'entorn dels infants i joves esportistes -pares, entrenadors, companys, rivals i àrbitres- hi tenim molt a dir. Cal que, entre tots, entenguem que la seva formació depèn de nosaltres, també. I sobretot, hem de fer-los veure què és allò que es pot fer i què no. Així aprenen, així es fan persones.

No podem permetre que els nens i nenes creixin sense conèixer els veritables valors que ha de transmetre l'esport. En definitiva, ho hem d'intentar donant exemple nosaltres mateixos, corregint les seves actituds i les nostres, i mostrant valors positius que aquests futurs esportistes rebran i els ajudaran a créixer i a ser millors persones. Per això, ho hem d'intentar.

Estic fart de veure a la televisió, llegir a la premsa o per internet exemples de comportaments negatius de pares i entrenadors. Hem de seguir dient que això no està bé. Que hi ha coses que en un camp de futbol o en una pista poliesportiva no es poden fer. Gràcies als molts anys que fa que em moc pel món del futbol, he vist exemples de tota mena que no m'agraden gens: la manera de parlar entre companys d'equip, la reacció de jugadors i públic a decisions arbitrals que no agraden, els insults de l'afició, l'actitud davant la dificultat... I podria seguir amb exemples que tots coneixem de sobres.

L'esport és una eina molt important per ajudar a formar els nostres infants i joves, però cal que tots plegats tinguem clars els beneficis que aquest els hi aportarà al llarg de la seva vida. Hem d'explicar-los que l'esport serveix per a conèixer amics, descobrir sensacions i aprendre a guanyar i a perdre. És així com l'esport ens fa persones. Per això, ho hem d'intentar. És a les nostres mans.

Edicions locals