Adéu a la Lliga

Vint equips de Primera Divisió, havent jugat cadascun trenta vuit partits, han començat les vacances. La fita màxima a assolir eren cent catorze punts. Cent sis n’ha aconseguit el campió contra vint-i-set del darrer classificat. Setanta tres punts de diferència.Gairebé en perdia dos cada jornada.

Una ullada a la classificació general em porta a pensar que en la competició furtbolística s’hi ensumen mancances greus i culpables de possibles desgavells. No és normal una distància tan marcada entre els cent punts del primer i els vint-i-set del darrer. Si al guanyador li atorguéssim un deu al darrer li correspondria un dos coma set, un suspens molt considerable.

M’he entretingut a considerar com quedaría la classificació si la pauta no fos la de 3 punts partit guanyat,1 per partit empatat i 0 perdut, i s’apliquès la tradicional de 2 punts,1 punt i 0 punts o bè aquesta de 3- 2-1. Per començar les diferències no serien tan espectaculars perquè en un seria de 45 punts i en l’altre de 46.

El primer cop d’ull no és tan desencisador. Referent a la nota d’avaluació en un l’aprovat és més creible i en l’altre no hi ha suspens, que pensó és més justa la valoració i més conforme al desenvolupament de la competició. Però no és només en la comparació entre el primer i el darrer on hi apareixen incongruències, també en els primers llocs de la classificació. Si parem esment en els classificats per a la champions ens adonarem que hi ha alguna cosa que grinyola. Entre el primer i el quart i ha 42 punts de diferència, massa desnivell.

Penso que no ni ha tanta diferència de qualitat ni entre els jugadors, ni entre els equips. En la classificació actual la meitat dels equips suspenen i aixó no és normal. Amb la classificació antiga en suspenen cinc i, amb la nova proposta, cap. Per a mi aixó significa que cal un replentajament seriós. Negar la diferència de qualitat entre equips i jugadors seria no tocar de peus a terra, però a Primera Divisió un suspens qualitatiu és inacceptable.

Les orientacions que em proporcionen les tres fórmules em fan pensar que els mals del futbol no provenen dels jugadors, sinò de més amunt. Opino que les institucions responsables del bon funcionament de la competició necessiten amb urgència un exàmen de consciència sobre la seva responsabilitat. I em refereixo, com és lògic, primerament al Ministeri que controla l’esport i seguidament a la Federació Espanyola de Futbol, a la LLiga de Futbol Professional, al Col·legi d’Àrbitres, a l’Associació de Futbolistes i, de retruc, a la premsa.

En el món del futbol hi ha un tema que em crida t’atenció. Es tracta de la formació de les Seleccions Nacionals. Les competicions internacionals i mundials les organitzen les corresponents federacions internacionals. Si l’organitzador és una federació, la selecció nacional corresponent perquè no pot està composta pels jugadors controlats per les federacions corresponents, independentment del seu orígen?

Hi ha molts temes i si entrem en el camp de l’arbitratge hi ha molt a discutir i a millorar. Per acabar, em diran que no és correcte dir-ho, però opino que en el marc institucional de l’esport s'hi mou la llaminadura del diner. És l’econòmic un altre tema. De moment els jugadors gaudeixen de les seves vacances i ha arribat l’hora intensa dels despatxos. Quan comenci la nova lliga, seguirà tot igual?

Edicions locals