L'esperit de Lluís Maria Xirinacs

“La independència de cada nació és el bé més preuat per establir la pau a la terra”, ens va deixar escrit, com també “estic amb vosaltres, amics”, en les paraules de comiat amb motiu dels seu traspàs.

Cinc anys desprès, a casa nostra, la idea de la llibertat dels pobles esdevé transcendent i irrenunciable. La força del seu esperit és encara més poderosa que la de les seves paraules, amb l’afegit que les paraules han esdevingut esperit. Ho corroboren els fets de la constitució de l’Assemblea Nacional Catalana, l’exposició presentada a Canet de Mar amb el lema “Xirinacs, la resistència i la consciència”, el Correllengua 2012, homenatge a Lluis Maria Xirinacs i amb tota certesa el seu esperit aplaudirà amb força el Concert del 29 de juliol, a Girona, amb el missatge de “Catalunya vol viure en llibertat”.

És alliçonador el fet de com alguns personatges han continuat presents en la vida dels pobles i com hi continúen influint. Recordem la figura de Jesucrist, el gran revolucionari de la història; Gandi, amb el seu pacifisme, malgrat ésser assessinat per la incomprensió de la pau; Luther King, mort criminalment, però líder de la defensa dels drets dels negres, influents encara les seves paraules; el mateix Xirinacs que ens ha deixat el seu pensament filosòfic defensant la teoría del Globalisme.

I és curiós com actua la naturalesa, que malgrat egoïsmes partidistes que han intentat borrar el seu nom del llibre de la història, cada dia hi són més presents i el seu avenç pot ésser lent però segur. Els màrtirs de la història dels drets dels pobles són els fecundadors més segurs dels seus drets. Tots aquets personatges són emblemàtics i demostradors de com la mort saona les llavors sembrades perquè, malgrat sembla impossible, continúen vius en una altra vida més plena saonant els camps sembrats amb la idea de la llibertat.

Aquestes meves paraules podem semblar, i per algún lector així será, il·lusionisme desfasat de la història actual. Però hi ha molts detalls en la vida de les persones que enforteixen cada dia més el meu pensament. La mateixa crisi actual n’és un. I encara que sembli contradictori té una cara positiva de denúncia. Només cal parar esment en com va creixent la desconfiança envers els polítics i financers que gestionen la crisi. Aquesta desconfiança pot semblar impotent davant el poder dels manipuladors, però, lenta i segura, assolirà els seus objectius.

En el pensament de Lluis M. Xirinacs l’economia era un dels punts forts per treballar per la pau dels pobles, i al ser crític amb els gestors dels diners, aquests l’arraconen.El seu pensament és dens i raonat. Recordem que el tribunal examinador e la seva tesi doctors li atorgà la máxima nota, un Summum cum laude. L’esperit és molt fort i la marxa cap a la indepenència ni la política ni l’economia la desviaran del seu traçat.

Edicions locals