Centenari d'un club capdavanter en el temps (I)

Durant molts anys l’EC Granollers va ser l’entitat esportiva de referència a la capital i comarca del Vallès Oriental. El meu comentari està fonamentat en converses i lectures amb amics sobre el futbol a Granollers. Segons m’explicaren la idea va originar-se en dues entitats, el Casino i la Unió Liberal. Entre les persones constituents del club esportiu hi destacava una personalitat que fou el primer president, Alfred Canal, metge, un gran científic, dots d’historiador i enamorat de l’esport.

El seu fill, el Dr. Pius Canal, pare del metge i polític Pius Canal, em comentà que estava escribint la biografia del seu pare. Dissortadament una malaltia truncà la publicació. No sé si l’havia acabada, peró sí sé que la tenia molt avançada. El centenari seria una excel·lent oportunitat per publicar-la. Amb motiu de la primera crisi que patí l’entitat, el senyor Canal fou l’ànima que impedí la disolució del club. Tot per questions socials de classe. Cal dir que la Unió Liberal va fer costat al timoner i l’entitat esdevinguè referent en el futbol català anterior a l’any 1936, havent-se enfrontat a clubs, avui, de l’èlit.

Així m’ho comentava el Sr.Ventura Roca que en temps de la Guerra Civil actuava com president del club amb els problemes corrresponents. Acabada la guerra i durant els anys de la Presidència del popular Pitu Boix arribaren anys d’esplendor, malgrat les imposicions de canvi de nom perquè no era prou espanyol. El Sr. Boix, si hem de fer comparacions, fou per a l’EC Granollers, el que el Sr. Emili Botey per al BM Granollers. El Sr. Boix era un excel·lent esportista i durant el seu mandat el camp del carrer Girona va obrir les portes a l’atletisme, al ciclisme, al bàsquet i a l’handbol.

Una de les il·lusions del Senyor Boix era convertir el camp i el seu entorn en unes instal·lacions esportives modèliques, un espai per a la pràctica de diferents esports, un lloc de trobada per fer una cervesa en el bar-restaurant on poder celebrar-hi festes i commemoracions, en síntesi, un espai de trobada per els granollerins. Si no recordo malalment, els planos de les instal·lacions es feren, però per altres circumtàncies alienes a l’esport no es realitzaren. M’ho explicà amb l’entusiasme que el caractaritzava quan parlava del seu Granollers i dels seus jugadors.

Una de les seves preocupacions era el bon nom del club i de la ciutat. Com industrial es relacionava amb força gent de l’Estat i no perdia cap oportunitat per ser el portaveu de la seva ciutat i del seu club. Parlava amb satisfacció dels seus jugadors i de la seva qualitat. En una ocasió m’explicava les qualitats del jugador Moret, el pare del Josep i de l’Enric, comentant-me com superava la seva manca de potència i velocitat amb una técnica extraordinària, gràcies a la qual, feia el gol driblant-se els defenses i el porter entrant amb la pilota als peus, dins la portería. No tenia un xut potent.

Desitjava un Granollers capdavanter dintre de les seves possibilitats, possibilitats que foren trampolí de jugadors com els germans Canal,i en Rovira. Els anys cinquanta del segle XX quan el BM Granollers començava a disputar títols, com els de Catalunya, contra el Sabadell, en Pitu Boix era el primer a donar suport a l’equip amb la seva presència. Per a Pitu Boix l’esport era un conreador de valors i promotor d’amistats.

salavilamir.blogs.com

Edicions locals