La poesia en la vida dels pobles

Quan un poble ha superat les noces d’argent de la seva Festa Poètica no ha arribat només a la seva edat madura, sinó que la seva continuïtat defineix voluntat integradora per allò que comporta refermar i enriquir la capacitat creadora del ser humà. 27 anys de la Festa de les Lletres Catalanes del Vallès Oriental organitzades per Òmnium Cultural de la comarca presenten un teixit cultural que més enllà de la paraula incorpora la identitat de país.

Amb la modèstia de l’èxit de l’arbre plantat i fet créixer, retornar la mirada 30 anys enrere esdevé un exercici de memòria històrica per honorar aquelles persones que ja no estan entre nosaltres, i que tenien fe en la cultura com a configuradora dels pobles. I aquesta fe amb motiu del mil·lenari del Vallès Oriental que la Junta directiva d’Òmnium Cultural desitjava crear un record permanent en la memòria dels pobles vallesans.

I el primer pas de la Festa de les Lletres Catalanes del Vallès Oriental fou l’organització d’un concurs d’història referent als mil anys. L’equip d’historiadors dels Museu de Granollers fou el guanyador i Contrapunt de la Garriga publicà l’obra guardonada. Fou precisament pel compromís d’un record cultural de referència que Ramon Casanovas –la tasca cultural i política en defensa de Catalunya no li serà mai prou reconeguda– em demanà la col·laboració i van néixer els premis literaris.

La primera convocatòria constava de dos premis, el de narrativa i el de poesia. Curiosament els jurats corresponents declararen els dos premis deserts, circumstància que no desanimà els organitzadors perquè les decisions dels jurats hi afegien a la festa valor de seriositat, independència i constància de rigorositat. I precisament aquest comportament ha estat una de les raons de la continuïtat i acceptació per part dels amics de les lletres catalanes.

No és la meva intenció escriure la història, sinó donar valor als començaments i honorar les persones que tingueren la idea. Tres noms mereixen ser recordats: Jaume Camp, Ramon Casanovas i Josep Garrell, les persones representatives de la Junta d’Òmnium aquells anys. Gràcies a la seva il·lusió, al seu treball i a la seva fe en la cultura catalana fa 27 anys que la capital del Vallès Oriental celebra la festa de les lletres en la qual la poesia hi ocupa un espai d’elit.

No és aquest el moment de recordar noms importants de guardonats, que es mereixen un altre comentari, però sí deixar constància que entre els guardonats hi figuren noms importants, avui, en el camp de la poesia catalana i alguns d’ells del Vallès Oriental. La poesia configuradora dels pobles i com recordava un gran poeta alemany la història no la fan els polítics sinó els poetes.

Amb aquestes lletres m’agradaria encoratjar Òmnium Cultural del Vallès Oriental a no defallir en la seva tasca en la configuració de la nova Catalunya amb les armes millors que són les culturals.

Edicions locals