70 anys de l’afusellament del President Lluís Companys

Aquest quinze d’octubre fa setanta anys de l’afusellament de Lluís Companys, el president de la Generalitat de Catalunya. Companys fou afusellat per un exercit que s’havia alçat contra les institucions democràtiques republicanes legalment constituïdes, va desencadenar una guerra cruel i va instaurar una dictadura que va durar 40 anys i va sumir el país a la misèria.

ERC vol fer memòria d’aquest fet perquè veiem en la recuperació del nostre passat, i en la reflexió lúcida dels fets, l’única forma de fer-nos hereus de la nostra història, conèixer d’on venim com a poble i pensar cap a on volem anar i com ens cal fer-ho.

Cada any per aquestes dates, m’agrada conèixer quins han estat els fets més rellevants en referència a aquest fet històric i no m’amagaré de dir-vos que m’hagués agradat molt poder dir que l’Estat Espanyol havia fet l’anul·lació definitiva del judici al president Lluís Companys, com a mostra de la rehabilitació pública que es mereix. Però no ha estat així.

Tenim, però una molt bona noticia que ve de la societat civil. Una troballa feta per Joaquim Aloy, investigador i responsable d'un dels portals més complets dedicats a la recuperació de la Memòria Històrica al nostre país (www.memoria.cat). Aloy es va desplaçar fins a l’Institut Internacional d’Història Social d’Amsterdam per consultar el fons del dirigent anarquista berguedà Josep Ester on va trobar una seixantena de documents inèdits relacionats amb el president Companys i amb Carme Ballester, segona dona del president. Avui, gràcies al seu esperit divulgatiu, tenim un web enllestit i penjat a la xarxa que conté un dossier especial de 36 pàgines dedicat a Lluís Companys.

D’aquest arxiu en forma part una carta que m’ha permès conèixer un pensament del president, que vull compartir amb vosaltres. Un pensament potser no tant cridaner com l’al·locució que va fer des del balcó del Palau de la Generalitat, i que tots coneixem, però que demostra que Companys no va perdre l’esperança fins l’últim moment.

En una carta adreçada a Jaume Miravitlles, menys de dos mesos abans de la seva detenció, el president hi expressa la fe en una victòria dels aliats i li diu: “No és possible que els valors morals de la humanitat siguin trepitjats”.

I sabeu que penso: avui, més que mai, nosaltres hem de ser els garants perquè aquest valors no tornin a ser trepitjats.

Edicions locals