Nous temps per a Euskadi; trencar amb el bloqueig dels discursos

Tothom, al País Basc, treballa amb paràmetres discursius molt concrets, molt destinats al públic de les parròquies polítiques, i això, fins a dia d’avui, només fa que bloquejar un moment de canvi molt important per a la societat basca.

No cal ser gaire intel·ligent per comprovar que l’Esquerra Abertzale, des de ja fa temps, ha fet una aposta en conjunt per superar l’activitat armada i violenta. L’Esquerra Abertzale sempre ha parlat de cara a la galeria, i ho ha fet sempre carregat de simbolisme. La Declaració d'Aiete, la següent renúncia d’ETA a continuar la seva activitat armada, i des del cap de setmana passat, l’adhesió dels seus presos polítics, EPPK, a aquesta nova era, són els màxims exponents d’aquesta nova etapa dins el moviment Abertzale.

Tot i això, l’Esquerra Abertzale crec que s’equivoca quan exigeix superar amb tanta rapidesa un temps que té molts anys a sobre, molts morts, molt patiment i molts interessos polítics. I a més, el darrer trencament de treva que es va acabar amb l’atemptat de Barajas, va crear un gran sisme en les estructures d’estat, i va possibilitar la victòria moral del discurs de la ultradreta espanyola; el “ja t’ho deia, només hi ha una solució final...” s’ha solidificat i ha calat fons entre esquerres i dretes espanyoles.

Per altra banda, com deia, l’Estat no es mou, i està encallat en un discurs basat en les emocions i la retòrica buida de contingut, que ningú s’atreveix a transgredir. Em decep profundament com un estat modern i ple de professionals competents, que treballen en política des de fa anys i panys, vulguin “colar” literalment, un Pla de Reinserció dels presos d’ETA a canvi del penediment i la desvinculació d’una organització armada que està en dissolució. Diria que és de lògica, que qui ha comès actes de violència política està a la presó perquè té una certa voluntat política, i la solució es basa en la política, és possiblement la justícia transicional la solució, la justícia d’excepció, com va ser el cas a Irlanda del Nord o a Sud-àfrica.

Sembla, també, que la diplomàcia internacional ha fet una aposta per a resoldre el conflicte basc. De moment, l’Estat, ni cas, però el “problema basc” ja no depèn només de l’estat, és una qüestió d’interès europeu i una mica més enllà. És l’últim gran conflicte polític a la vella Europa, i té un calatge històric transcendental per a la imatge de l’Europa “Unida”.

Però, anant al gra, així què passa a Euskadi? Passen moltes coses, entre altres, que l’emergència de Bildu, que es va escapar als Tribunals espanyols, ha creat un efecte dominó que està trencant esquemes polítics que bloquegen els interessos d’estat a Euskadi. La condemna d’Otegi a sis anys de presó, és un clar exemple de la voluntat que té l’estat d’aturar com sigui la marea Bildu, Amaiur...un canvi polític a Euskadi ara, és un canvi massa transgressor que posa en perill el model d’estat, i això, amb la que està caient, i amb una Escòcia que es pot convertir en un estat en pocs anys, pot ocasionar aquells problemes que obvia Espanya des de fa anys; el trencament del model territorial creat a pedaços durant la transició.

Com diu el títol d’aquest article, Euskal Herria ha viscut immers en un bloqueig constant provocat per discursos polítics de parròquia. Immers en la violència de tota mena que ho enfarfegava tot. Aquests temps estan desapareixent, però els interessos, el què hi ha al darrere d’aquets conflicte encara està per abordar, i aquí rau el vertader conflicte.

Edicions locals