Ni èpica, ni estètica ni xerrameca. Ara va de debó

Mas ja ha firmat. L’akelarre espanyola (judicial i política, que ve ser el mateix) amb una rapidesa pròpia del servei d’una pizza a domicili, ja està en marxa. La societat, una bona part de la societat, ja fa temps que es mobilitza. Tot, en definitiva, està apunt per afrontar un repte ple d’esculls, les votacions del nou de novembre. 

Dit això, està clar que la partida de la legitimitat i l’expressió social majoritària en favor del dret a votar el nostre futur com a poble està més que guanyada. La centralitat política ja fa anys que passa i repassa a qualsevol que no entengui, ignori o faci la vista grossa a una realitat sociopolítica absolutament nova; una realitat en transformació que no té por al futur i que veu llunyà el passat fins i tot més immediat (debat de l’estatut, tripartit, pacte fiscal, govern Zapatero).

I ja que el rellotge està marcant les hores, els minuts i els segons, val la pena, també, fer un petit recompte dels reptes que ens esperen i de posar a zero el contador en certs aspectes.

Certament, la consulta ha de ser l'epicentre del debat, i com poder-la realitzar amb certes garanties també. Tot esperant què diu el TC –que més o menys es pot intuir– cal garantir una consulta amb una certa garantia legal. La veritat és que vist el cas d’Escòcia; tot depèn de les voluntats polítiques. I aquí hi ha un dels grans esculls; la garantia de consumar una consulta de ple dret que possibiliti una encara major capacitat d’atracció social. En definitiva, una consulta amb garanties jurídiques ajudarà a motivar molta gent que ara no ho veu ni clar, ni segur i que li avorreix la xerrameca.

Tampoc, hem d’evitar per difícil que sigui, assumir que hi ha una part de la societat, sigui la quantitat que sigui, que rebutja aquest procés i que viu enganxat en un món paral·lel fora de la realitat que viu el país –i potser la del seu entorn. Des dels entorns del PP fins a Societat Civil Catalana, i molta altra gent que simplement nega tot aquest procés, només es pot parar de tendir ponts, això sí, altre cop, crec que la millor manera de fer-ho serà des de la societat civil i no pas mitjançant el joc de paraules i estira i arronsa dels partits polítics.

Per altra banda, el debat, les idees, és una de les maneres de treure’ns de sobre aquesta llosa de si consulta sí o consulta no. Tota la discussió política és fonamental però només atrau una part del públic que volem, generalment, el més polititzat o informat. Caldria la introducció de temes al debat, com en algun moment la discussió sobre l’accés d’una Catalunya independent a Europa, semblava que agafava vigor. Hi ha gent molt ben preparada al país, en tots els sectors socials, disposada a assumir un paper important alhora d’aclarir i incorporar idees. 

Dit tot això, són moments emocionalment molt vius però cal tenir el cap fred. Pensar que aquest país és molt divers i que tot plegat suma, sigui del color que sigui, i es manifesti públicament o no, l’èxit de la consulta passa perquè sigui el màxim de participativa possible, és l’única manera de garantir legitimitat a la nostra expressió com a poble i credibilitat vers al món, que no dubteu que ens mira amb atenció.

Edicions locals