Votar i mobilitzar-se, la utilitat per al procés

No m’agrada gaire el panorama que ha quedat després de l'opció de Mas per a convocar una “Gimcana participativa pel dret a decidir…” Tot plegat em fa venir un regust amarg, una sensació com si el Pla B, en cas d'atacs directes des de Madrid, no s’hagués posat mai sobre la taula per por al què diran o faran des de Madrid.

Tot i això, jo votaré, i crec que cal participar. Ara bé, sembla com si el país anés a dos ritmes –com ja essent habitual– la societat per una banda, i la política per una altra.

Però, bé, la política i la societat, en definitiva, formen un mateix cos que es barregen sovint i més en un país, el nostre, on la cultura cívica i democràtica és al cor de la nostra manera de fer.

Dit això, no estaria malament posar en clar una sèrie d’idees que fluctuen des de ja fa dies i que val la pena dotar-les d’un toc de realitat; que sovint manca al sí de la política catalana, o bé, per una certa banalitat dels que “estem decidits a decidir”:

Reclamar la unitat dels partits és positiu però el què cal per sobre de tot és unitat d’acció, doncs que cadascú pugui dir la seva amb la seva pròpia ideologia és enriquidor i cal tenir en compte que el moment passa per un canvi nacional però que cal acompanyar-lo amb un gir social tant important com el fet de votar el nostre futur, i en això, les idees, els pensaments són molt diferents, per sort.

La manera millor manera, però, per la qual podrem oferir que la majoria de l’espectre social del país participi d’un event com el del decidir el futur del país és; o bé, convocant una consulta sota uns mínims paràmetres de garanties democràtiques –cosa que sembla bastant improbable ara per ara– o bé, convocant unes eleccions plebiscitàries que defineixin el panorama. 

No crec en fugides endavant com la de declarar unilateralment la independència. Bé, de fet, no és que no hi cregui és que és força improbable que en la clau d’aquest procés, el reconeixement internacional, una acció com aquesta l’avali cap estat del nostre voltant, hem de saber jugar un joc on s’ofereixin al món un país on es respecten i es garanteixen els drets polítics i on el consens polític i social siguin un tot.

Per altra banda, gaudir d’una de les societats més mobilitzades d’aquest món és bàsic per a demostrar que el procés és fort i s’aguanta gràcies a que la societat que empeny. Penso que si les negatives segueixen essent el pa de cada dia per part de Madrid hem de ser capaços tots plegats de portar el procés cap a processos si cal d’insubmissió, de negar-nos a assumir la realitat política, econòmica i jurídica de l’estat espanyol.

El fet que les agendes polítiques espanyola i europea s’amarin del “problema català” és bàsic per a forçar les màquines polítiques d’ambdues parts, sigui ara o d’aquí uns mesos.

Edicions locals