Sense por, sense violència, valents cap a l'1-O!

No hi ha res a perdre. No hi ha res a témer. Ho tenim tot per conquerir i tenim la força de la civilitat i l'empenta de la gent. Són missatges d'ànim perquè més enllà del cop d'autoritarisme amb “capa i banderilla”, en què ens hem vist envoltats aquests darrers dies, tenim un camí traçat i la força de la raó i l'emoció de la il·lusió. Clar i català.

Tots i totes, ens veiem immersos en un moment de tensió que ens genera imatges d'un passat que a Catalunya encara ens fa venir molt mals records: la repressió franquista. Senyal que el dol no està curat. I també, volem formar part d'un moment on tots ens necessitem i on tots volem defensar la dignitat del poble català. Les nostres armes, com no, sempre seran la resposta pacífica, la desobediència conscient i la ironia que ens acosta sempre a la llibertat d'expressió.

No crec en els discursos de sempre, on molts actors, se centren en llançar conceptes i eslògans polítics. Tot plegat, el camí cap a la votació del 1-O, ja és prou difícil com per anar sentint missatges adreçats a la galeria, que no sempre ajuden. Es generen molts dubtes al voltant de l'animalada de caire franquista que van perpetrar les forces de l'estat. Però, pas a pas. No vulguem respostes quan el què cal és mobilitzar-se i votar, no caiguem en el parany de parlar per parlar, ja tindrem temps per a fer-ho. Tot el què vingui després dependrà de nosaltres mateixos, aquest cop sí.

El què està clar, és que la cultura política d'una bona part de la política espanyola, no només la del PP, segueix amb aquella dicotomia franquista de "guerra o pau" o bé, "amb mi o contra mi". Altre cop, ara amb Catalunya, l'estat espanyol utilitza l'estratègia usada amb ETA i el seu entorn: criminalitzar tothom, fer-se les úniques víctimes per a així poder usar la força de la violència d'estat.

Les democràcies modernes no funcionen així, és més, està clar que amb perles com les de la setmana passada, la democràcia espanyola torna estar en dubte i s'acosta, més aviat, a un sistema democràtic amb una autoritat central intransigent. Està clar que Espanya no és gens madura democràticament ni els seus polítics hi han fet res per evolucionar (PSOE).

I en aquest tema, val a dir que la cultura pactista de les passades classes dirigents catalanes van tapar els ulls al futur del país. Les noves generacions del país, ni saben ni creuen en pactes de la Transició, queden lluny i semblen molt casposos, ens toca a nosaltres gestionar un futur pel país recollint el millor però també el pitjor d'una cultura política catalana que estava massa preocupada per a sobreviure sense fer soroll. Tot plegat, em surt definir-ho com a miserable i provincià.

Tampoc, és bo focalitzar l'atenció només en els darrers successos. No ens equivoquem, guanyar és que participi molta gent de l'1-O, i ara tenim un repte, fer perdre la por a la gent que s'ha sentit agredida o violentada per aquests últims fets. Costa d'empassar però tot plegat requereix separar moments i objectius. Ara bé, hem de tenir la seguretat de convèncer-nos que el carril central de la política catalana tracta del nostre a decidir, un èxit de la gent!

Per cert, les forces de “progrés” espanyoles (PODEMOS i PSOE), sé que no s’ho pensaran gaire però, el conflicte català altre cop, els hi ofereix una possibilitat de generar un moviment de renovació del sistema democràtic espanyol. Difícil, ara bé, el PP està en minoria i per més que vulguem el show que han muntat a Catalunya, per a la gent mínimament oberta de mires sap que la transició era un pacte d’elits i que el què cal és democratitzar la política i els polítics espanyols. Ells mateixos.

Companys, amics i saludats, com diria el President Companys; tothom al seu lloc i Catalunya al cor de tots, de tots!

 

Edicions locals