La 'camada' de la vergonya

Ja fa cosa d’una setmana sentia a TV3 alguns detalls escabrosos de les agressions que va patir la noia agredida per cinc nois a les festes de San Fermín de 2016. Després de pocs minuts vaig haver de canviar el canal perquè se m’estava regirant l’estómac la brutalitat dels fets, una vergonya indigne d’un humà amb un mínim de cervell.

 

Desitjava poder escriure aquest article perquè crec que el cas val la pena que tingui un ressò amplíssim i que serveixi d’alguna cosa més que el de reparar econòmicament i moralment aquesta pobra noia; que serveixi d’exemple a les salvatges agressions ocasionades per homes a dones indefenses, ja n’hi ha prou!

 

Dit això, la cultura masclista és ben present entre tots nosaltres, si més no, la cultura de l’autoritat moral masculina. I és una llàstima arribar a veure la degradació inhumana convertida en una camada de salvatges, ocasionant mals irreparables a dones que només volen viure amb normalitat la seva vida, sense por. Només cal veure les decisions del jutge del cas de Pamplona, negant-se a admetre com a proves els missatges de la camada a través de WhastApp, o bé, que aquest hagi acceptat com a prova de la defensa l’informe d’un detectiu contractat per un dels acusats, s’ha de tenir poca decència humana per violar i fer mal a una noia, i encara tenir la sang freda i la possibilitat de perseguir-la mitjançant la contractació d’ un detectiu privat. Molt desafortunat també, que el jutge no hagi permès declarar a l’agredida per videoconferència, diria, que més aviat és una altra humiliació per ella. Vergonya.

 

En casos com el d’aquesta noia qualsevol dubte o espai a l’autoritat masclista no hi pot tenir cabuda. Tampoc, la falta de comprensió d’un funcionari tant rellevant en la reparació de la justícia com és un jutge, no es pot permetre donar el braç a tòrcer vers un cas que és flagrant i que la seva transcendència és fonamental per a l’eradicació del masclisme més agressiu.

 

Tot plegat, em fa fer voltes al cap de la quantitat d’espais on la supremacia masculina se sent plena còmode i autoritària: la pornografia, alguns mitjans de comunicació i estrats socials on realment, no crec ni que es posi encara en dubte avui l’autoritat del sistema patriarcal, això passa arreu, a Catalunya també.

 

Ara bé, tant important és fer soroll com que el soroll ens faci fer. Em refereixo que per moltes lleis, articles, concentracions, manifestacions de rebuig al masclisme que es facin no n’hi ha prou. La violència masclista crea circumstàncies psicològiques, familiars, econòmiques etc., i el feminisme o el rebuig a l’autoritarisme masculí encara no condicionen la vida del sistema polític, i això significa que encara manca una tasca molt més enllà de posar quotes a les llistes i algun gest més; cal una cultura d’integració de la dona a tots els àmbits de la societat que contraposi l’autoritat regida per la força d’una part àmplia de la societat, també la del món polític.

 

Edicions locals