El poble ho ha deixat clar; no a la repressió, sí a la democràcia

Sense gaire subterfugis: l’independentisme ha guanyat les eleccions i sobre ell descansa el futur del país en els propers quatres anys, i a ell, cal reconèixer-lo com l’únic actiu polític i social capaç de liderar aquest país. Espanya i Europa, ja no podeu mirar cap una altra banda.

 

La victòria de C’s ha estat força rellevant, esclar que sí, ara bé, no és transcendent. Ciutadans, ha guanyat clarament a la majoria dels grans municipis metropolitans, encara que amb força excepcions, i en molts casos, el resultat ha estat força ajustat amb altres forces com ara JxCat o ERC. A la resta del territori català ha tingut resultats molt diversos, també amb una incidència molt notòria de C’s, però es pot dir que el domini de l’independentisme ha estat molt més evident. A més, cal tenir en compte la força moral i política de la victòria electoral de l’independentisme per dos motius; els favorables a l’autodeterminació guanyen cent mil vots més respecte a altres comeses electores, i això, tenint en compte les moltes adversitats que se li han vingut a sobre a partir de l’1 d’octubre.

 

Pel què fa a als resultats electorals de la nostra comarca, la victòria de C’s també és incontestable. Ara bé, ens tornem a trobar un escenari on C’s guanya però en molts casos, la seva força en vots queda obsoleta gràcies, també, als bons resultats de JxCat i ERC. Altre cop, ens trobem que la victòria de C’s és més moral que pràctica, tot i això, cal prendre nota i saber llegir els resultats amb detall, sense esbiaixos de part.

 

Com diríem al Vallès, “bo i llegits“ els resultats, la valoració que es pot fer d’aquestes eleccions posant l’ull en cada partit, és molt diversa.

 

Tot i la victòria clara del partit fundat pel vallesà d’origen, Albert Rivera, Ciutadans, no li trobo cap fet qualitatiu. Ciutadans no suma. La seva victòria anul·la el conjunt dels actors propers a l’unionisme. Ciutadans té un problema molt profund d’integració del seu ideari en el marc de la normalitat política i social del país. I a més, el seu programa es basa en una reacció a tot el que faci l’altra banda, cosa que no li dona una perspectiva de futur electoral gaire segura.

 

ERC, sense dubte, és el partit que governarà en un futur aquest país, si la repressió intencionada de l’estat els deixa viure en pau. Ara bé, cal que demostrin seguretat i aspiracions a governar, sense ser crossa de ningú, tampoc del partit del President, i que tingui en compte que ERC ja té un cos social que no es basa només en governar, sinó en mobilitzar-se i en mobilitzar, cosa que no ha estat del tot capaç en aquestes eleccions. Només calia apel·lar als milers d’actius que van donar la cara l’1 d’octubre.

 

JxCat, tot i haver aconseguit un segon lloc en les eleccions, molt meritori, per cert, el resultat és molt ajustat. La relació JxCat i PdeCat no sembla gaire clara, encara que es necessiten, i el seu programa polític tampoc ha estat gaire clar. Seria fer trampes si finalment, l’únic objectiu fos restaurar el govern per a fer tornar a Puigdemont.

 

Al socialisme, no se li pot dir que no ho ha intentat. Iceta és un polític molt capaç. Però, el missatge propositiu del socialisme és el que es diria en castellà “más de lo mismo”. El socialisme pateix una crisi estructural que no li permetrà avançar sense fer passos més decidits mirant a la nova política, i abstraure’s d’aquest model sistèmic. I a més, es pot dir que haver jugat la carta de l’ambivalència sumant actors de Societat Civil Catalana i Unió, els hi ha fet perdre tota l’estructura identitària històrica, la pèrdua aquest cop, serà molt profunda.

 

A Catalunya en Comú l’apel·lo al seu profund sentit d’esquerres per a fer valer els drets polítics i civils del nostre país. No hi ha res més profund en l’ideari de l’esquerra que defensar la llibertat i la dignitat. Dit aquest eslògan, els comuns han de decidir si volen ser impulsors d’un procés de renovació política del país que provoqui una renovació de l’esquerra política espanyola, o bé, mantenir l’equidistància que crea enemics a banda i banda, que manté l’estatus quo, i que no suma ni a Catalunya, que ja és dir. Crec que el seu candidat, s’ho creu, i té cintura política per engegar aquest procés intern.

 

A la CUP poden estar preocupats però no intranquils. La CUP manté una base molt sòlida, encara que limitada pel vot pràctic d’aquestes eleccions. La seva manera d’actuar enfoca una futura manera de fer política i societat amb molta perspectiva. La seva maduresa política crec que creix sense tenir el dimoni de les eleccions que la condicionin. Són els grans defensors, ho dic solemnement, de l’1 d’octubre i de les seves víctimes.

 

I, el PP, no me’l voldria deixar, per res del món. Està clar, que verbalitzar el verb dimitir no passa per la capacitat expressiva dels seus dirigents, ni quan passen a ser el darrer partit polític del país, tot i governar a Espanya. Jo no crec que el PP hagi de fer cap profunda reflexió, és cosa seva si la fan , el que crec és que cal que reconeguin el subjecte polític que és Catalunya, i que es treguin del cap que un petit gra com és Catalunya no els hi pot fer mal perquè, com deia Borrell, les infeccions es poden fer més grans. Encara que sigui un acte de reflexió interna, el seu sentiment de culpa els hauria de fer cedir en el despropòsit de la “campanya de guerra” que volen encetar a Catalunya. Per cert, cap ciutadà d’aquest país es creu això de la independència judicial a Espanya, així que, Sr. Rajoy, arregli això tal i com vostè la va liar, convencent els seus.

 

Edicions locals